Новини
Армія

Що думають військові Хмельниччини про зупинку реформи харчування в армії

Збройні сили України розпочали перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, згідно з яким набір продуктів збільшено з 30 до 400 одиниць, а рівень і якість харчування військовослужбовців значно поліпшився. Але не надовго: рішення Окружного адміністративного суду Києва про зупинення дії наказу Міноборони про реформу харчування в ЗСУ відповідно до стандартів НАТО матиме негативний вплив на систему забезпечення армії, і МОУ оскаржуватиме його.

Агентство АрміяInform_Хмельницький провели опитування військовослужбовців у Хмельницькому, Старокостянтинівському і Кам’янець-Подільському військових гарнізонах щодо рішення суду про призупинення переходу на харчування за Каталогом.

Полковник Юрій Школьний, заступник начальника Хмельницького гарнізону з тилу: 

– Я начальник тилу військової частини, яка у листопаді 2017 року перейшла на каталог. Скажу відверто, повернутися сьогодні до аутсорсингу – це все одно, що пересісти з нового мерседеса у старий горбатий запорожець. І так, фактично ми маємо наразі розширений каталог продуктів з 30 позицій до 400! Контролюємо якість і кількість продуктів харчування (авт. – фірма замовляла, привозила, отримувала і готувала. Ні командир ні начпрод не мали права втручатися у цей процес). В стаціонарній їдальні та у польових умовах (в районі ООС зокрема) їжу готують військові кухарі, які таким чином підтримують свій фаховий рівень. Ми маємо виключно позитивні відгуки наших військовослужбовців про розмаїття, якість і смак приготованих страв тощо. Розширений асортимент продуктів дає змогу проводити тематичні дні національних кухонь різних народів світу. 

Підполковник Юрій Нечитайло, заступник командира 48 Кам’янець-Подільської інженерної бригади:

– Наша бригада мала перейти на харчування за каталогом у цьому місяці. Зараз її орендує одна з фірм за умовами аутсорсінгу. Скажу відверто, і це буде думка 90% особового складу. Якість приготування їжі на «3+». Та найголовніше – умови в яких харчуються наші військовослужбовці, а вонижахливі. Їдальні давно потрібен ремонт, причому далеко не косметичний. Дирекція своїм кухарям, які справді важко тут працюють, платять мінімальну зарплатню. До питання призупинення процесу переходу війська на харчування ставлюся дуже негативно. Вважаю це рішення суду тимчасовим непорозумінням. Впевнений, що найближчим часом нас годуватимуть не «фірмачі» а наші військові кухарі. 

Старший солдат Олександр П., розвідник 8 окремого полку спеціального призначення:

– Наша військова частина на харчування за каталогом перейшла ще майже два роки тому. Я служу тут неповні п’ять. То ж, пам’ятаю як було, і знаю як є. Це небо і земля. Скажу по правді, не завжди на моєму домашньому столі є те, що ми їмо в полковій їдальні. Якщо нас повернуть до підходів у харчуванні, підбору продуктів і якості приготування їжі як це було 4-5 років тому, ми звичайно витримаємо і звикнемось. Та…, це буде добрячий крок назад. А того суддю, який прийняв це рішення, я пропоную призвати в армію у ту військову частину, де ще досі недоварюють кашу, їдять чорні макарони і кип’ятять в баняках чай! 

Підполковник Василь Фесун, заступник командира 7 бригади тактичної авіації імені Петра Франка:

– Перейти на харчування за каталогом наша бригада мала 27 серпня. У нас не підготовлена база для цього переходу – котли старого зразку, ще 70-х років. І їх недостатньо. Фірма, яка в даний час займається організацією харчування не вкладає кошти у розвиток матеріальної бази, в заміну обладнання на нове і сучасне, тому що договір підписують тільки на рік. Тому я за те, щоб перехід нашої бригади на новий вид харчування був перенесений. До того часу коли поступлять кошти на оновлення обладнання їдальні. Так як це зроблено у 8 полку спеціального призначення,навчальних центрах і у Академії сухопутних військ у Львові. 

Сержант Максим В., кранівник окремого інженерно-аеродромного батальйону:

– У нашому гарнізоні є військові частини, які вже давно перейшли на новий тип харчування, завдяки чому мають на столах вибір кількох перших, других страв, екзотичні фрукти, йогурти, салати, соки чи газовані напої. Ми такі сніданки, обіди і вечері лише в районі ООС куштували. Відверто кажучи, ми у своїй військовій частині відчували себе певною мірою обмеженими. Адже так само служимо, виконуємо свої обов’язки за призначенням не гірше за інших, стараємось, з відряджень не вилазимо. Сподівалися, що найближчий місяць-два теж будемо харчуватися як білі люди, як то кажуть. А тут ні! Якийсь там суд, за чиїмось там позовом намагається керувати організацією харчування військовослужбовців у Збройних Силах. Вважаю це абсурдом.

Фото з архіву Андрія Агєєва: День американської кухні в їдальні 8 окремого полку спеціального призначення у червні 2018 року.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS