Новини
Культура

Хмельничанам влаштували вечірку арт-аборигенів

Міжнародний день корінних народів світу відзначили 9 серпня у Хмельницькому обласному художньому музеї. Ексклюзивна екскурсія-вечірка у музеї мистецтв «Арт-аборигенів» приурочена до щорічного дня солідарності з корінним населенням світу.

Корінними народами світу визнаються народи, що проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками населення країни чи географічної області, частиною якої є ця країна, споконвіку, у період її завоювання або колонізації. Цей день був започаткований відповідною резолюцією Генеральної асамблеї Організації об’єднаних націй ще 23 грудня 1994 року, як Міжнародне десятиріччя корінних народів світу. Саме 9 серпня 1994 року відбулось перше засідання робочої групи, яка опікувалась питаннями корінних народів, тому цей день було вирішено оголосити Міжнародним днем корінних народів світу.

Кожного року цьому святу ООН присвячує певну тему. Відповідно 2019 рік проголошено Міжнародним роком мов корінних народів.

В рамках мистецької події гостям запропонували тематичну екскурсію з особливим акцентом на експозиції виставки «Старі майстри: видатні австралійські художники, що малювали на корі». Містичні легенди корінних народів в поєднанні з мистецькими висловлюванням художників довершили електронною вечіркою у дворику музею.

Африканські маски, вігвам та тематичний майстер-клас з малювання на корі дерев дали гостям можливість відчути атмосферу дикого племені з його традиціями та обрядами. Молодь знайшла розраду у етно-сетах, які створював хмельницький діджей Alexander Karvan.

Тож хмельничани цінують не тільки сучасне українське мистецтво, а й культури та обрядовість народів-сусідів в їх розмаїтті та багатогранності.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS