Новини
Дозвілля

Слабкий алкоголь, пластикова сцена, таємна локація – якою буде «Respublica» у Хмельницькому

“Respublica” цьогоріч у Хмельницькому проходитиме вдруге, а загалом фест наступного року відзначатиме свою першу круглу дату – 10 років. Зміна локації – з Кам’янця-Подільського з його атмосферою на Хмельницький – вплинула на відвідуваність, кажуть організатори. Саме тому, аби привабити любителів музики та двіжу до нової локації, минулого року у Хмельницькому вхід у перший день на фест зробили безкоштовним. Відтак у перший день його відвідали близько 10 тисяч осіб. Цього ж року безкоштовними вирішили зробити всі три дні.

Як і минулого року, багато уваги на фесті приділять інклюзії. На території встановлять платформи для людей з інвалідністю перед кожною сценою (яких на фесті планується три), зі Львова привезуть спеціальні біотуалети. Крім того, на фесті можна буде почути інклюзивну музику. В перший день на одній зі сцен виступатимуть співаки та танцюристи з інвалідністю, відібрані за результатами конкурсу.

Крім того, як зазначає засновник та організатор фесту Андрій Захарко (Zoin), організатори давно виношували ідею зробити сурдопереклад пісень на «Республіці». Цьогоріч цю ідею вдасться реалізувати – пісні одного з хедлайнерів, гурту «БЕZ ОБМЕЖЕНЬ», можна буде не лише почути, а й побачити.

Тема алкоголю на фестивалю – одна з тих, яка не залишає байдужими ні любителів потусити, ні активістів, які пропагують здоровий спосіб життя. Буде чи не буде алкоголь на «Республіці» – питання, яке задають чи не найпершим після питання про власне учасників заходу. Як кажуть організатори, вони зі свого боку – за «тверезий» фест, але оскільки нашим людям без алкоголю відпочивати важкувато, було прийняте рішення, що на «Республіці» він таки буде. Але виключно слабкий – пиво та сидр. Рішення про дозвіл на продаж алкоголю, з одного боку, дасть можливість заробити тим підприємцям, які працюватимуть на території фесту, а не власникам навколишніх супермаркетів, з іншого – захистить відвідувачів від небезпек, які може спричинити скляна тара, в якій приноситимуть алкоголь (і, можливо, не лише слабкий) ті, кому без нього – ніяк.

Respublica FEST – екологічний фестиваль. Минулого року для пластикової тари на території фестивалю встановили спеціальні контейнери. Зібраний пластик, розповів Андрій Зоін, на одному з підприємств пресують у величезні куби. Саме з цих кубів планують збудувати цьогоріч одну зі сцен, а саме ту, на якій звучатиме електронна музика.

Людям, які полюбляють «Республіку» за те, що там панує атмосфера відносного усамітнення і там гуртуються здебільшого фестивальні фанати, підготували сюрприз. На території діятиме таємна локація, про яку відвідувачі дізнаватимуться безпосередньо на фесті. Назву цієї локації навіть не анонсують, оскільки для неї існує кількісне обмеження.

Більше про те, що і як буде на «Respublica FEST» дивіться у сюжеті каналу «Наголос»

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS