Новини
Події

Коровай – на тонну, карта – на рекорд: як у Хмельницькому відзначали День Незалежності (ФОТО, ВІДЕО)

Урочистості розпочалися зі святкової Ходи Гідності, яка стартувала від пам’ятника Тарасу Шевченку і закінчилася на Майдані Незалежності. Участь у ході взяли військові, ветерани, представники районів, творчих колективів, містяни, очільники міста та області, а також представники української діаспори з 20 країн світу.

Традиційно, основні святкові заходи цього дня відбувалися на Майдані Незалежності. Тут, починаючи з 10 години ранку, можна було побачити-почути виступи творчих колективів – танцювальних та вокальних, завітати у намети, в яких презентували представники районів Хмельниччини презентували свою продукцію та різноманітні вироби декоративно-прикладного мистецтва.

Хмельницький музей історії міста представив експозицію «Шлях до незалежності України», де на численних світлинах можна було побачити непросту дорогу, яку пройшла держава задля здобуття свободи та самостійності.

Бойову майстерність у затінку каштанів демонстрували юні та старші спортсмени: фехтувальники, вихованці школи бойових мистецтв «Самсон право» та козаки. Тут же поруч розгорнули демонстраційні експозиції заклади культури міста – бібліотеки та музеї.

На території майдану також облаштували чимало фотозон, сфотографувавшись біля яких хмельничани могли залишити собі фото на пам’ять про відзначення 28 річниці Незалежності.

Традиційно на відрізку вулиці Володимирської розташувалися намети з медом, м’ясними виробами та хлібом. Тут ж можна було придбати шматок смаженого м’яса, аби підкріпитися.

Та головною родзинкою ранішньої частини свята на майдані стали його їстівні експонати – величезний коровай вагою 1000 кілограмів, спечений майстрами ТОВ «Український кристал» з Кам’янця-Подільського та 200-кілограмова карта Хмельниччини розміром 5 на 1,5 метри, викладена із медових пряників. Герби 20 країн, шести міста та 20 районів області, спечених за старовинним рецептом, зібрали як пазл, аби утворити цільну картину. Цей патріотично-їстівний шедевр увійшов до Книги рекордів України, а всі майстри, які долучилися до його створення, отримали відповідні сертифікати.

Друга частина святкування розпочалася там же, на Майдані, о 17.00 парадом вишиванок. Тисячі хмельничан у святковому вбранні рушили вулицею Кам’янецькою до Молодіжного парку Хмельницького. На чолі колони несли величезний прапор України. Ходу супроводжував виступ оркестру та мажореток.

Під час урочистостей у Молодіжному парку міський голова Олександр Симчишин вручив нагороди «Воля і мужність», почесні грамоти, подарунки, паспорти 16-річним хмельничанам. Також, за доброю традицією, ключі від квартир отримали учасники російсько-української війни та працівники комунальних підприємств.

Завершився святковий день концертом за участі гуртів «Шпилясті кобзарі» та «Мотор’ролла».

Більше про те, як проходив День Незалежності у Хмельницькому – у сюжеті каналу «Наголос» та у нашому фото-репортажі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS