Новини
Суспільство

Жителька села на Хмельниччині виростила новий сорт перцю

Новий сорт болгарського перцю виріс у господарстві жительки села Прислуч Полонського району, пермакультурної дизайнерки Іванни Білоус. Жінка з сім’ї, яка займається рослинництвом вже тридцять років. На початку нульвоих саме у господарстві родини Білоус з’явився і відомий в Україні перець із назвою «Леся». На його основі зародився новий сорт – схожий за формою, але відмінний за кольором.

За словами Іванни Білоус, овоч з’явився два роки тому завдяки самоопиленню. Коли аграрії виявили нову рослину, зібрали насіння з кущів і висіяли, то у наступні два роки побачили: перець повторює ознаки. Утім, аби остаточно впевнитися у появі нового сорту, потрібен тривалий час.

Новий сорт перцю має яскравий жовтогарячий колір, пірамідальну форму з гострим кінчиком та приплюснутим іншим боком.

«Він солодкий, але без яскраво вираженого перцевого смаку. Має товсту стінку, що завжди подобається людям. Його можна споживати свіжим та маринувати. Овоч середньостиглий, дозріває у серпні», – розповідає Іванна Білоус.

Родина пермакультурної дизайнерки сподівається з часом вивести новий сорт перцю на ринок України. Для цього овоч має пройти державне випробовування. А перед цим рослинники мають переконатися, що протягом декількох років рослина повторює всі материнський ознаки: колір, розмір, форму, смакові властивості. І лише тоді перець вважатиметься сталим сортотипом.

На продаж новий овоч рослинники поки не дають, адже нині триває випробування сорту. Якщо все вийде, обіцяють дати йому назву «Оранжева Леся».

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS