Новини
Політика

Нова Верховна Рада: як голосували мажоритарники від Хмельниччини

На першому засіданні депутати Верховної Ради дев’ятого скликання обрали спікера Верховної Ради та його заступників. Спікером обрали Дмитра Разумкова, його першим заступником – Руслана Стефанчука, який родом з Хмельниччини, вони обидва представляють партію “Слуга народу”, віцеспікеркою обрано Олену Кондратюк з “Батьківщини”. 

Дмитра Разумкова обирали спікером 382 парламентарів. Серед них і дев’ятеро від Хмельницької області: Сергій Лабазюк, Віктор Бондар, Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Ігор Марчук, Денис Монастирський, Володимир Ватрас та Юрій Заславський. А ось Олександр Герега був відсутнім під час голосування.

Першим заступником Голови парламенту став Руслан Стефанчук, який у Хмельницькому завершив школу №18, отримав дві вищі освіти. Був завідувачем кафедри, доцентом, професором, проректором з наукової роботи ХУУПа.

Окрім того, як пише “Є”, парламент ухвалив ряд кадрових питань. Обрали прем’єр-міністром Олексія Гончарука, міністром оборони – Андрія Загороднюка, очільником Служби безпеки України – Івана Баканова. Проголосували і за новий уряд, в якому міністром ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб стала наша землячка Оксана Коляда. Вона народилася у Волочиську 4 вересня 1980 року, а вищу освіту отримала в 2007 році в Львівському держуніверситеті внутрішніх справ. До призначення обіймала посаду заступника керівника Міністерства у справах ветеранів.

За Кабмін голосували «пакетом» і всі нардепи від Хмельниччини підтримали запропоновані кандидатури. Окрім Олени Копанчук, яка за даними порталу ВРУ, була відсутня.

Схвалила Рада в першому читанні й проект «Постанови про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№1095). У ньому пропонується прибрати з 80 статті Конституції те, що депутатам гарантується недоторканність і без згоди Верховної Ради їх не можна притягнути до кримінальної відповідальності.  Якщо закон буде ухвалений остаточно, недоторканність має бути скасована з 1 січня 2020 року. Єдиним нардепом від Хмельниччини, який не голосував, став Олександр Герега. Інші – «за».

Останнім голосування першого робочого дня парламенту стало за проект «Постанови про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання (№1006) – за основу та в цілому». Воно відбулося о 2.12 ночі, й, схоже, не всі нардепи від Хмельниччини змогли так довго працювати. Про це можуть свідчити результати голосування, які оприлюднені на парламентському сайті. Нардепи від «Слуги народу» – Микола Стефанчук (його рідний брат Руслал також), Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Ігор Марчук, Денис Монастирський, Володимир Ватрас та Юрій Заславський були «за». А ось самовисуванці Віктор Бондар та Сергій Лабазюк – відсутні. Олександр Герега – не голосував.

Наступне засідання – 3 вересня.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS