Новини
Кримінал

За розстріл хмельницьких майданівців під СБУ судитимуть екс-працівника “Альфи”

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом трагічних подій, що мали місце під час масових акцій протесту 19 лютого 2014 року у м. Хмельницькому. Про це повідомляє прес-служба відомства.

За результатом досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт щодо екс-співробітника спецпідрозділу «Альфа»Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області.

Як встановили правоохоронці, працівник «Альфи», виконуючи незаконну вказівку свого керівника, застосував вогнепальну зброю під час акції протесту, де перебувала значна кількість людей. Правоохоронець усвідомлював можливість ураження людей. Внаслідок таких незаконних дій одну людину вбито, інші потерпілі отримали тілесні ушкодження різної тяжкості.

Нагадаємо: раніше слідчими було скеровано до суду обвинувальний акт щодо екс-начальника Управління СБУ в Хмельницькій області.

Процесуальне керівництво здійснювали прокурори Головної військової прокуратури.

Кваліфікація:

  • перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України);
  • вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України);
  • необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 128 Кримінального кодексу України).

Як відомо, 19 лютого 2014 року по мітингувальниках під стінами управління СБУ в Хмельницькій області відкрили вогонь. Внаслідок цього загинули 72-річна Людмила Шеремет та Дмитро Пагор.

Відповідальність за дії своїх підлеглих взяв на себе керівник СБУ Віктор Крайтор. До 2016 року справу розслідувала військова прокуратура, яка закрила провадження проти самого Крайтора.

Рідні загиблих почали скаржитись на затягування справи. Тоді її передали у відділ спеціальних розслідувань ГПУ, який знайшов порушення у розслідуванні цієї справи.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS