Новини
Суспільство

Як у Хмельницькому волонтери роблять світ кращим

Побудова справедливого суспільства – це, напевно, одна з найдавніших і найбажаніших мрій людства. З часів рабовласництва пригнічені мріяли про волю і справедливі закони, деколи навіть зі зброєю в руках виборювали собі рівність прав. Більше двохсот років тому, починаючи з французької буржуазної революції з її гаслом «Свобода, рівність, братерство», в серцях людей оселилася ідея зробити суспільство соціально справедливим. І в наші часи, в нашій Україні багатьом людям імпонує думка: «Давайте побудуємо таке суспільство, в якому не буде хворих! (Переможемо всі хвороби) Щоби не було безхатченків, не було бідних, голодних, роздягнутих, спраглих, стражденних, скривджених!»

Але, на жаль, за весь цей час ніхто не зміг надати реальний план побудови цього грандіозного проекту, всі спроби закінчувались або пшиком, або ще більшою несправедливістю.

І сьогодні навіть найрозвинутіші країни мають соціальну нерівність, з найсучаснішою медициною – люди хворіють і помирають. Хтось погано харчується, хтось не має найнеобхіднішого для дітей, не зникли алкогольна залежність, наркоманія, злочинність. То що, ця ідея – фантом?

Зовсім по-іншому до цього підійшли волонтери Громадської організації «Територія добра Поділля» на чолі з її керівником Андрієм Андрійчуком. «Так, ми не зможемо, принаймні зараз, змінити весь світ», – розмірковували вони. Але… Якщо поруч з тобою є людина, бідніша за тебе, нещасніша за тебе, або, наприклад, в тебе немає грошей, проте ти маєш руки, ноги та очі, а є незрячі, є люди в скрутному становищі, які наразі не можуть повноцінно працювати, – що заважає тобі просто допомогти конкретно цій людині?

Тому у членів громадської організації не виникло жодних сумнівів щодо участі в гуманітарному проекті «Допоможемо вижити», основна задача якого – не створення дискусійних майданчиків на тему «Як зробити світ кращим?», а реальна допомога ближньому, зараз, не відкладаючи до прийдешніх часів, тим ресурсом, який є в тебе сьогодні.

Коли волонтери «Території добра Поділля» виходять до залізничного вокзалу в Хмельницькому, щоб нагодувати безхатченків, залежних від алкоголю людей, тих, хто звільнились з місць відбуття покарання і просто не мають куди повернутись, в них є розуміння неможливості допомогти всім і кожному, та й в «меню» немає шашликів, тільки проста (але смачна) каша. Але така тарілка їжі разом з добрим словом та небайдужістю може стати першим кроком повернення людини до нормального життя. І ті люди, яких нагодували сьогодні, дякують не тільки за можливість вперше за багато днів поїсти чогось гарячого. Найбільше вони дякують за небайдужість і надію, що вони комусь потрібні, що можуть бути щасливими в майбутньому.

Не оминають волонтери «Території добра Поділля» і Хмельницький центр соціальної підтримки та адаптації, де кожної суботи влаштовують спільний сніданок з тамтешніми мешканцями. Люди, які викреслили себе з повноцінного життя, опустили руки, не тільки отримують «шматок хліба», головне – вони отримують впевненість в собі та духовні сили повернутись в суспільство.

Проект «Допоможемо вижити» – це також допомога малозабезпеченим продуктовими наборами та вживаним одягом та взуттям. Кожної суботи, з 11:00 до 13:00, в районі філармонії працює білий намет, в якому кожна людина може попросити волонтерів про допомогу. Родинам з маленькими дітьми і невеликим достатком ГО «Територія добра Поділля» може запропонувати памперси, набори для діточок.

Варто зауважити, що весь ресурс, яким оперує проект, – це благодійні внески жителів Хмельницького. Хтось з хмельничан приносить вживані, але ще дуже пристойні речі, іноді навіть нові; хтось допомагає продуктами; підприємці пропонують свою продукцію та товари. Саме таким чином світ і стає хоч трохи світлішим і радіснішим, меншає несправедливості та нерівності.

Волонтери проекту хочуть, аби про нього стало відомо більшості хмельничан. Тому, якщо ви потребуєте допомоги, або хтось біля вас в скрутному становищі, або ви хотіли б долучитись до добрих справ своєю участю – законтактуйте з ГО «Територія добра Поділля», і разом ми будемо змінювати світ навколо до кращого.

Контакти: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, офіс 327. Тел. 097-95-39-266,  093-766-81-37.

Для допомоги: р/р 26003011049744 в ПАТ «Кредобанк», МФО 325365 або картка Приватбанку 5168 7427 0582 0433 (з приміткою «Соціальні проекти»)

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS