Новини
Освіта

На шкільне меню у Хмельницькому чекають глобальні зміни

Про намір переформатувати сніданки й обіди у Хмельницькій міські раді оголошували двічі – у квіті та серпні. Планувалося, що з нового навчального року школярі харчуватимуться за рецептами відомого кухаря Євгена Клопотенка.

В одній з найбільших шкіл Хмельницького – НВК №10 – третьокласникам на обід дають смажену рибу з макаронами, а другокласникам – гречану кашу, відварений і натертий буряк,  дві м’ясні тефтелі та компот.  Також кожен учень отримує здобну булку.

Лише кілька другокласників з’їдають все. Половина учнів – куштують лише м’ясо. У більшості школярів після завершення обіду на тарілках залишається гарнір й тушкований овоч. «Не подобається, не смачне», – так коротко описує свої враження від обіду одна з учениць.

«Я тут взагалі не їм», – зізнається 7-річний Максим. «Меню на змінювали, скільки я тут вчуся. Тому на великій перерві ходжу їсти додому», – каже 14-річний Ілля. А от дев’ятикласниця Вікторія їдальню відвідує регулярно. Пояснює, найбільше їй тут до вподоби супи.

Мати четверокласника з цієї ж школи Марина Тимощук розповідає: меню переважно лишилося типовим – дієтичним, але таким, яке дітям далеко не завжди до вподоби. Разом з тим від другого тижня навчання почали з’являтися нові продукти. «Син зізнався, що недавно їм давали банани. Раніше такого не було», – каже хмельничанка.

На сніданок в учнів школи №4 рис з родзинками  та яблуками, рясно приправлений корицею.

«Це новаторська страва, як і решта рецептів Євгена Клопотенка, – каже мати другокласника Тетяна Присикар. – Щоправда, я не уявляю, як у школі збираються, наприклад, готувати равіолі з рідкісного сорту борошна або картопляний гратен. Це здається нереальним».

Школа №4 – серед чотирьох хмельницьких шкіл, де почали впроваджувати страви за книгою рецептів Євгена Клопотенка. Також у пілотний проект потрапили НВО №1, НВК №31 і школа №30.

«У нас попереду ще наради з шеф-кухарями, бухгалтерами шкіл, – коментує Світлана Губай, в.о. директора міського департаменту освіти та науки. – Ми вже зробили нові сніданки, а обіди – поки ні».

«Вигляд їжі має стимулювати апетит. Цього якраз у шкільному меню ми не бачимо, – вважає дієтолог Алла Приймак. – Сірі макарони, каша, що розлізлася – навіть дорослі такого не люблять, а діти – тим паче. З тих же продуктів можна приготувати інші речі за допомогою іншої обробки, додавання соусів, фруктів. Це дуже важливо, оскільки учні, які не хочуть харчуватися у школі, їдять потім абищо – чіпси, сухарики».

Дієтолог запевняє: інгредієнти страв нового меню за вартістю майже ідентичні до тих, що використовували раніше. А от технологічний процес відрізняється. Саме тому у міській раді планують запросити Євгена Клопотенка на тренінги для працівників харчоблоків. Вже нині очевидно: приготування нових страв потребуватиме більше часу й зусиль.

«Зараз ми думаємо над тим, як підвищити зарплату кухарям, – пояснює Світлана Губай. – Поки що – у вигляді премій».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS