Новини
Політика

Як хмельничани відреагували на прийняття “формули Штайнмаєра”: огляд соцмереж

Україна після тривалих переговорів 1 жовтня погодила та підписала “формулу Штайнмаєра”. У соцмережах вже охрестили це “капітуляцією”. Її зміст полягає у врегулюванні конфлікту на Донбасі через надання тимчасового особливого статусу окремим територіям Донбасу. Після проведення на непідконтрольних наразі Україні територіях виборів, легітимність яких мають підтвердити спостерігачі ОБСЄ, заплановано закріплення постійного особливого статусу цих територій.

Хмельничани також активно обговорюють прийняття “формули Штаймаєра”. На думку хмельницького блогера Андрія Попика, формула уже вплинула на стабільність курсу.

“Формула Штайнмаєра! Розтлумачив для тих хто не в темі. Всі танці з бубном навколо оцих формул завершуються на одному питанні: ХТО ПЛАТИТИМЕ ЗА БАНКЕТ?… Бо долар сьогодні дуже швидко відреагував на підписання формули Штайнмаєра, а бакси краще за Попика (і за вас усіх) розбираються в геополітиці… А що ви думаєте, на рахунок “отих формул”?”, – написав Андрій Попик у Фейсбуці.

Його допис уже зібрав десятки коментарів.

“Давно вже йде тихенька, грайлива капітуляція, – пише користувач Кость Костенко.

“Весело прокапітулюєм! І обов’язково з Z-звітом як з патронтажем!”, – додає Андрій Хвостов.

“Будь ласка! Не потрібно тут влаштовувати паніки.. Адже панікерам з руками, які тремтять буде важко встановлювати намети та тримати прапори”, – переконаний Василь Камінський.

Як пише Українська правда, першими з новиною про узгодження формулу вийшли російські ЗМІ. Президентський офіс вирішив тримати паузу протягом години  – узгоджений варіант формули на брифінгу зачитав особисто президент Володимир Зеленський. 

Коротко зміст домовленостей, які у вівторок досягли у Мінську, президент окреслив наступним чином:

  • Було досягнуто домовленості про початок розведення військ у Петрівському і Золотому. 
  • Було усунуто останні перепони на шляху до проведення саміту “нормандської четвірки”. Найближчим часом ми будемо знати вже дати.
  • “Формула Штайнмаєра” має бути імплементована у новий закон “про особливий статус”, якого ще немає.
  • Ми – Україна – говоримо про місцеві вибори, до виборів до Верховної Ради це не має жодного відношення.
  • Ми не говоримо про структуру цих виборів, але ми як громадяни розуміємо, що якщо хочемо, щоб вибори пройшли згідно законодавства України, то не може бути ніяких кулеметів і кордон повинен бути наш.
  • Якщо там хтось буде, то виборів не буде. Ми ніколи не підемо на проведення виборів, якщо там є військові. Якщо там будуть будь-які війська – виборів не може бути.

Що передбачає “формула Штайнмаєра”

Так звану формулу Штайнмаєра погодили на рівні радників “нормандської четвірки” у вересні 2019 року: 

  • Нова Рада має ухвалити закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у новій редакції. З моменту проведення виборів цей закон застосовується на тимчасових умовах. Він починає діяти на постійній основі після визнання ОБСЄ того, що місцеві вибори на Донбасі в цілому відповідають високим стандартам.
  • Закон набирає сили о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей. Вибори мають бути призначені та проведені у відповідності до Конституції України та спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах.
  • Закон “діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією ОБСЄ по спостереженню за виборами, на основі усталеної практики ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі”. 
  • Закон буде діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті ОБСЄ у відповідності до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому у відповідності до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.
  • У формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

Крим не згадується. 

Відсутність комунікації, документів, чутки та нерозуміння викликали дуже критичну реакцію у соцмережах. Націоналісти та небайдужі прийшли пізно ввечері на Банкову та на Майдан Незалежності. Саме такі незрозумілі дії влади колись викликали революцію Гідності.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS