Новини
Події

«Окрилені рожевою стрічкою»: хмельничанки долучились до Всеукраїнського арт-марафону

Зустріч в ім’я життя та здоров’я – саме так можна назвати захід, який 11 жовтня відбувся у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Ініційований Всесвітньою жіночою єврейською організацією “Проект Кешер”, Хмельницьким обласним художнім музеєм та Хмельницьким благодійним фондом “Хесед Бешт” просвітницький тренінг був присвячений Всесвітньому місяцю профілактики і боротьби з раком грудей.

Вже понад чверть століття ВЖЄО «Проект Кешер» займається просвітницькою діяльністю з «Профілактики здоров’я жінки» через тренінги, семінари та профілактичні огляди лікарів.

Цьогоріч жіночий рух активізує свідомість громади через мистецьке світобачення.

Так, замість годинних лекцій про актуальність профоглядів «жіночими» лікарями, дослухання жінок до своїх потреб, необхідність приділення часу собі, до уваги учасниць тренінгу представили фотовиставку Наталії Базилєвої «Окрилені Рожевою Стрічкою».

Вінницька мисткиня створила фотопортрети 10-ти жінок, які успішно подолали рак молочної залози. Фотопроект був створений у партнерстві з лікаркою Катериною Андрушковою, яка також перенесла рак молочної залози.

Ніжні й вишукані роботи фотографині мають на меті привернути увагу до питання ранньої діагностики захворювання на рак молочної залози.

На всіх роботах моделі зображені без обличчя, адже рак не обирає конкретно вік чи зовнішність, він просто виникає і нищить…

Наскільки потрібна рання діагностика, аргументує статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я, адже відповідно до неї кожні 19 секунд у світі одна жінка отримує діагноз раку молочної залози.

Також гостям заходу розповіли історії відомих медійних особистостей – письменниць, актрис й співачок, які успішно перемогли рак.

Неабияку користь та практичні поради отримують учасниці подібних заходів завдяки участі у них  профільних фахівців. Колишнім провідним волонтером просвітницького руху на Хмельниччині був знаний онколог Гаррі Дробнер, який проводив огляди жінок у свій вільний час, де б його допомоги не потребували.

Захід завершився профоглядом для свідомих учасниць. Його провела нова волонтерка проекту, лікар онколог-мамолог Хмельницького обласного онкодеспансеру  Катерина Зубатюк.

У 95% випадків рак грудей, виявлений на першій стадії, – виліковний, і вчасна діагностика грає у цьому ключову роль.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS