Новини
Бізнес

Кінець епохи порядку: чим Хмельницькому загрожує рішення суду щодо МАФів

Чиновники, громадські активісти та власники МАФів сіли за стіл переговорів. В міській раді їх зібрало рішення Верховного суду, котрий ще влітку скасував місцевий мораторій на кіоски. Дозволи на їхнє встановлення в обласному центрі не видають з 2021-го. Зараз – мали б, але не будуть.

«Ми готуємо рішення на скасування, – коментує начальник управління торгівлі Хмельницької міської ради Руслана Сідлецька. – У нас немає іншого виходу, ми мусимо, тому що це приписано».

Очільниця міського управління торгівлі стверджує: якщо рішення суду виконають, кіоски будуть скрізь:

«Якщо взяти  період після 2012 року, у нас є папки збережених заявок – там стоси паперів. Стоси звернень. Люди, де бачать клаптик вільної землі, вони там бачать свій кіоск.

Наразі в обласному центрі 975 стаціонарних та 80 пересувних МАФів. Це немало. Кажуть громадські активісти.

«Чи варто розміщувати нові, чи, можливо, варто прийняти якесь рішення, яке дозволить, наприклад, пропорційно до розвитку міста встановлювати нові МАФи. Це все варто обговорити, але тут ключове – не забути за всіх учасників цього питання», – каже представник ГО «Центр UA» у Хмельницькій області Олег Черненко.

Саме для цього у міській раді організували публічну консультацію. Ініціатор заходу Олег Черненко, як городянин, проти кіосків нічого не має. Каже, головне, аби вони не псували обличчя Хмельницького.

Віднедавна кіоски Хмельницького виглядають по-новому. Влада обласного центру затвердила їхній зовнішній вигляд. До слова, над впорядкуванням кіосків у місті працюють уже давно. Усі незаконно встановлені поступово демонтують. Минулоріч позбулися двадцяти п’яти. Центральну частину обласного центру від одиночних МАФів звільнили, залишили лише блочні та кіоски з пресою. В управлінні торгівлі кажуть: якщо виконають рішення суду, старанням прийде кінець.

«Я не розумію, як впорядковувати, якщо дозволити на сьогоднішній день всім мешканцям щодня робити запит на встановлення нових тимчасових споруд. Повірте, їх стане в два-три рази більше в місті», – резюмує Руслана Сідлецька.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу ТВ7+

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS