Новини
Культура

Покрова у фотооб’єктиві: у Хмельницькому представили підсумки Міжнародного салону художньої фотографії

17 жовтня експозиція виставкової зали Хмельницького музею-студії фотомистецтва явила подолянам унікальні світлини учасників і переможців ХIV Міжнародного салону художньої фотографії «Фотовернісаж на Покрову».

Відбір на щорічне фотозмагання розпочався ще влітку. Учасники мали можливість надіслати свої фотороботи за темами: вільна монохром, вільна в кольорі, природа, пейзаж, портрет, фотоарт. Митці могли представити до чотирьох світлин у кожній номінації.

Цьогоріч організатори підготували понад сотню нагород, в тому числі: Гран-прі, HPS Grand Award, статуетка Аполло, медалі FIAP, медалі НСФХУ, медалі HPS тощо.

За словами організатора фотосалону – фотографа, члена правління Національної Спілки фотохудожників України, заслуженого художника Міжнародної Федерації фотомистецтва (EFIAP), члена правління Національної спілки фотохудожників України Олександра Харвата 2019 рік унікальний в царині здобутків й «родзинок» конкурсу.

Так, цьогоріч суддівська ложа була виключно іноземною, без участі профільних українських фотомитців. До колегії суддів салону увійшли: Іоанніс Лукоріс (Греція), Гарік Аванесян (Чехія) та вже знайома хмельничанам фотографиня  Наталія Звіададзе (Грузія).

Крім того, пан Олександр відзначив покращення технічного та інноваційного рівня робіт українських фотомитців у галузі фотоарту. Такі досягнення, за словами Харвата, пов’язані з нарощенням навичок фотографів у діджитальній обробці фото.

На «Фотовернісаж на Покрову – 2019» надійшло майже три тисячі світлин від 188 авторів з 30 країни світу.

Серед дипломантів конкурсу – хмельничанин, фестивальний фотограф та громадський діяч – Сергій Аніськов. За словами митця, 12-та участь у фотозмаганні стала для нього нарешті успішною, хоча й фото, яке було обране журі, не вмістилось в актуальну виставкову експозицію. Рівень світлин, представлених до огляду хмельничанам, фотограф оцінив як надзвичайно високий, адже саме у непримітних нюансах кожної роботи ховається мистецький й професійний геній автора.

І хоча нагорода кращому автору салону поїде до Великобританії, гран-прі було все ж присуджене українському фотохудожнику Сергію Мірошнику за роботу «Ранкова гімнастика».

Переглянути півсотні фото-шедеврів можна до 16 листопада.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS