Новини
Економіка

У Хмельницькому обговорили перспективи впровадження ринку землі

В рамках  програми «Діалоги про Україну» у п’ятницю, 25 жовтня, з аграріями Хмельниччини спілкувались заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький та уповноважений із земельних питань Роман Лещенко.

На зустріч з фахівцями запросили голів ОТГ та сільрад, представників агробізнесу краю, селян та громадськість, аби прояснити нюанси 11-ти зареєстрованих земельних законопроектів, пов’язаних з новими повноваженнями територіальних громад, які планується підсилити.

Ця тема набуває особливої терміновості у зв’язку з планами влади відносно ринку землі та скасування мораторію на продаж вже через рік – восени 2020 року.

На думку урядовців, тільки завдяки національному діалогу влада у майбутній реформі аграрного сектору зможе врахувати зауваження всіх сторін до законопроектів про обіг земель.

Заручившись підтримкою експертів, гості представили громаді основні тези майбутньої реформи, щоб разом пропрацювати основні розбіжності в баченні розвитку агросектору.

Стосовно очікувань від подільських аграріїв та критичних точок впровадження реформи пан Висоцький зауважив:

«Сільське господарство однозначно є інвестиційно-привабливою й пріоритетною галуззю у розвитку української економіки. Дискусія – це нормально, тому ми однозначно хочемо почути думку, різні думки. Головне, щоб вони були конструктивними, а не політичними».

За словами творців тематичних законопроектів, основною метою їх впровадження є надання українцям можливості рівного розпорядження землею зі збереженням існуючої сільськогосподарської системи та приведенням імпульсів розвитку у галузь.

Антирейдерські закони, запровадження моніторингу та антимонопольного контролю, передача земель громадам, усунення Держгеокадастру від управління землею, дерегуляція землеустрою, удосконалення права орендаря – тільки частина новацій, які несе майбутня реформа.

За пропонованими урядовцями змінами право на купівлю землі матимуть громадяни України, юридичні особи, утворені за законодавством України, територіальні громади та держава. Вже з 1 січня 2020 року на купівлю землі не матимуть права юридичні особи, бенефіціарними власниками яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені не за українським законодавством, іноземні держави.

Крім того,  мають вступити в силу обмеження площ у власності: до 35% на одну об’єднану територіальну громаду; до 8% – на область і до 0,5% – на територію України.

Також урядовці пропонують знизити відсоткову ставку по кредиту для аграріїв до 3-7%. На програму «Здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам для купівлі земель сільськогосподарського призначення» виділено 4,4 млрд. гривень. Стосовно компенсацій пропонується два шляхи – компенсація відсотків за кредитом у розмірі облікової ставки НБУ та/або одноразова компенсація тіла кредиту у розмірі облікової ставки НБУ.

Тимчасово виконуючий обов’язки голови Хмельницької обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко наголосив на важливості налагодження продуктивного діалогу між аграріями краю та урядом:

«Ми повинні зрозуміти – ринок землі повинен бути. Є власник землі, земельного паю. Не кожен сьогодні може ним управляти, не кожного сьогодні влаштовує рівень орендної плати. Багато паїв перейшло у спадок людям, які проживають в місті, і вони мають бажання їх продати.  Є селяни, люди похилого віку, що потребують коштів на лікування. Можливо, цей ринок землі – змога продати й отримати кошти – життя комусь врятує. Тому зміни та реформування системи просто необхідні».

У діалозі з агрогромадою найактивнішим запитом була безпека, як орендаря, так і пайщика, встановлення законодавчого страхування ризиків та убезпечення пріоритету у купівлі саме українському селянину.

Як зазначили учасники зустрічі – тільки спільними зусиллями майбутня реформа набуде характеристик, які допоможуть агрогалузі стати початком післякризової розбудови української економіки й привабити на українські землі не просто покупця землі, а інвестора.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS