Новини
Армія

Як на Хмельниччині відбирають призовників: пояснення військкомату

На Хмельниччині триває осіння призовна кампанія, яка розпочалася 1 жовтня. Як інформує прес-служба Хмельницького обласного військового комісаріату, наразі зі збірного пункту до навчальних центрів відправлено вже понад 50% від запланованої кількості.

У військкоматі зауважують, що одним із основних завдань для них є недопущення зниження якісних характеристик призовників.

“Тобто для того, щоб стати військовослужбовцем, призовник має відповідати певним вимогам щодо освіти, стану здоров’я, фізичного і соціального розвитку, морально-ділових якостей тощ”, – підкреслює начальник відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) – заступник військового комісара Хмельницького обласного військового комісаріату підполковник Олег Попович.

Саме тому на збірному пункті, куди призовників привозять з усіх міських та районних військкоматів області, юнаки проходять ретельний відбір.

“Передусім ми проводимо психологічне тестування та індивідуальні бесіди з нашими майбутніми військовослужбовцями. Вивчаємо його стресостійкість, схильність до девіантної поведінки, шкідливих звичок, виявляємо психологічні проблеми. Якщо попередні тести пройдено успішно, то такого призовника ми визнаємо придатним за результатами вивчення індивідуальних якостей до військової служби. Якщо ж ні – вивчаємо людину далі, більш поглиблено. У разі виявлення нервових і психічних захворювань спрямовуємо до психіатра чи невропатолога”, – розповідає психолог обласного збірного пункту Анна Коваль.

На жаль, в останні роки кількість призовників з нервовими а психічними захворюваннями істотно зросла. Офіцер відділу комплектування та призову майор медичної служби Олександр Сурник стверджує, що якщо у минулі роки членам медичних комісій військових комісаріатів здебільшого доводилося стикатися з проблемами опорно-рухового апарату у призовної молоді, наприклад плоскостопістю, то наразі нервово-психічні проблеми у призовників вийшли на перший план.

“Ми справді сьогодні маємо досить великий відсоток молодих людей призовного віку, які мають ті чи інші хвороби, які ставлять питання про придатність призовника до військової служби”, – розводить руками Олександр Сурник.

А тим часом на призовному пункті декілька десятків юнаків очікують на розподіл по командах. Сьогодні чи завтра вони попрямують до навчальних підрозділів, де вони під керівництвом офіцерів та сержантів з бойовим досвідом проходитимуть загальновійськову підготовку. Вони опанують ази військового ремесла, отримають військові спеціальності і досвід роботи по них. А по закінченні служби вони перебуватимуть у резерві, тобто у разі потреби зможуть стати на захист країни від ворога.

Загалом цієї осені планується призвати загалом 590 подолян, з яких 365 поповнять лави Збройних Сил України, 175 підуть до Національної гвардії України та по 25 юнаків попрямують служити до Прикордонних військ та Державної спеціальної служби транспорту. Але, нагадаємо, проходити військову службу в районі проведення операції Об’єднаних сил військовослужбовці строкової служби не будуть, лише у пунктах постійної дислокації своїх військових частин.

Нагадаємо, на Хмельниччині 183 призовники з обласного збірного пункту пішли у першу відправку до Збройних сил України.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS