Новини
Культура

Легендарні візерунки Самчиків представили у Хмельницькому

7 листопада в арт-галереї Хмельницького обласного художнього музею «квАРТтира» відбувся вернісаж виставки «Made in Ukraine. Самчиківський розпис».

Нова експозиція є продовженням оголошеного Року українського декоративного мистецтва.

Живописна промовність Самчиківського розпису  базується на традиціях народного мистецтва південно-східної Волині. У Хмельницькій області на території Державного історико-культурного заповідника розташований осередок розписної творчості – село Самчики.

Як зауважує старша наукова співробітниця ХОХМ Людмила Сковерко, поява розписів на початку 60-х років XX ст. у Самчиках пов’язана зі створенням 1964 року народної студії «Факел» (що пізніше отримала назву «Просвіт»). Ця студія об’єднала арт-однодумців:  драматургів, художників, літераторів, фотохудожників, різьбярів, які присвятили своє життя розвитку та збереженню української культури.

Ентузіасти від мистецтва розпочали відродження унікальних традицій розпису через копіювання його за знайденими вжитковими предметами побуту.

За твердженнями мистецтвознавців, характерними особливостями декоративної творчості села Самчики є чіткий орнамент крупних розмірів тематичного розпису. У сюжеті переважають рослинні та квіткові орнаменти з зображеннями тварин та людей. Крім того, флора у розписах наділена фантастичними елементами, відсутніми у місцевій природі, але їх образність все ж прив’язана до зеленого світу Поділля.

Особливої декоративності творам надають кольори. Так чорний та білий є обов’язковими на роботах. А ще Самчиківку називають «колючою» – через загострені об’єми та окремі деталі квітів та листя.

Знаними подільськими майстрами розпису є Олександр Пажимський, Михайло Юзвук, Віктор Раковський, Сергій Касьянов, Борис Шнайдер, твори яких сьогодні розміщені  у музеях та картинних галереях Києва, Львова, Сум, Канева, Запоріжжя, Нетішина, Острога, Луцька, Хмельницького та у багатьох приватних зібраннях вітчизняних та закордонних колекціонерів.

В експозиції представлені 43 роботи, авторами яких є Олександр Пажимський, Михайло Юзвук, Сергій Касьянов, Ольга Полупан та Віктор Раковський.

За яскравість, автентичність та неповторну декоративність Самчиківський розпис наказом Міністерства культури України включено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Ознайомитись з окрасою подільського мистецтва можна до 15 січня.

Читайте також: На Хмельниччині рятують унікальне мистецьке явище

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter