Новини
Здоров’я

Медикам Шепетівської центральної райлікарні уряд боргує мільйони

Працівники найбільшого медзакладу Шепетівщини – центральної районної лікарні – не отримують зарплату протягом трьох місяців. У закладі ситуацію пояснюють недостатньою сумою медичної субвенції, якої не вистачає на дві лікарні райцентру.

У третьому за розміром місті Хмельниччини, окрім центральної районної, наразі функціонує ще вузлова лікарня станції «Шепетівка». Обидві від 2015 року фінансуються за кошти медичної субвенції. Та попри те, що лікарні дві, з держбюджету коштів виділяють як на одну.

«Станом на зараз зарплатний борг по двох лікарнях – 10 мільйонів гривень. До кінця року він збільшиться до 14 мільйонів. З них, за нашими підрахунками, борг по центральній районній лікарні збільшиться до 13 мільйонів 100 тисяч гривень», – коментує головна лікарка ЦРЛ Валентина Савчук.

У закладі задля оптимізації та економії від початку року скоротили 45 посад. При цьому, за словами керівниці лікарні, звільнення торкнулися не медперсоналу та санітарів, а техпрацівників та водіїв. Нині у закладі працює 671 працівник. Паралельно скорочення штату мусили зробити й у вузловій лікарні.  Задля вирішення ситуації з боргами шепетівським медикам на ім’я Президента направили лист з проханням про виділення додаткової резервної медичної субвенції.

Нагадаємо, Шепетівська районна лікарня стала центром госпітального округу, куди увійшли шість районів півночі Хмельниччини.  Від квітня заклад очікувано фінансуватиметься Національною службою здоров’я. У майбутньому вона стане інтенсивною лікарнею другого рівня.

«Як все буде, поки важко сказати, оскільки зараз до кінця не розроблені всі нормативні документи. Наразі іде активне навчання наших економістів. Перші три місяці 2020 року фінансування, як і зараз, відбуватиметься з медичної субвенції. Зараз ми аналізуємо ефективність всіх підрозділів. Можливо, доведеться деякі служби об’єднати, а сильні ланки підсилити. Ми подали пропозицію, аби у Славуті, Ізяславі та Нетішині були лікарні інтенсивного лікування першого рівня. А Білогірська і Полонські ЦРЛ стали лікарнями планового лікування з наданням невідкладної допомоги хірургічного, травматологічного, терапевтичного профілю. Тому що не завжди швидко можна пацієнта доправити до центральної райлікарні», – розповідає Валентина Савчук.

На думку головної лікарки ЦРЛ, злиття двох лікарень, про яке йшлося ще рік тому, не відбудеться – заклади функціонуватимуть окремо. Наразі у вузловій лікарні діє два відділення – неврологічне та терапевтичне. Після старту реформи вторинки, ймовірно, вузлова лікарня стане закладом планового лікування.

Фото: shepetivka.com.ua

Читайте також: Кому на Хмельниччині найбільше заборгували зарплати у жовтні

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter