Новини
Суспільство

На центральному майдані Хмельницького вдруге за рік зацвіла “сакура”

На майдані Незалежності у Хмельницькому рожевим цвітом вкрилася слива трилопатева. Таку наукову назву має дерево, знане серед містян як “сакура”, йдеться у сюжеті МТРК “Місто”.

Поки містяни через осінню холоднечу кутаються у теплі пальта, на головній площі квітне сливка. Доцент кафедри екології Хмельницького університету Людмила Казімірова каже: аномальне цвітіння спричинило кілька факторів. 

“Дерева, які квітнуть на майдані, і радують своїм цвітом поціновувачів прекрасного, це слива трилопатева. Така правильна назва”, – пояснює Людмила Казімірова.

Хмельничанка Юлія нерідко гуляє тут зі своєю донечкою Євою. Каже, навесні біля рожевих деревець не фотографується, але відмовити собі в задоволенні помилуватися їхнім цвітінням не може. Те, що така можливість випала вдруге за рік, навіть не помітила. 

“Хіба заквітла? Я не помітила. Можливо, тому що тепленько у нас”, – говорить хмельничанка.

Не тільки тепла погода вплинула на аномальне квітування дерев у місті. За словами Людмили Казімірової, це і висока вологість, або навпаки посуха, шкідники, надлишок солі у ґрунті, забруднення атмосфери. У лісі, де таких факторів обмаль, дерева квітнуть за розкладом.

“Стрес-фактори рослина переживає по-різному. Одні рослини гинуть, інші починають квітнути. Зазвичай квітнуть не завжди здорові рослини”, – каже екологиня. 

Раніше другий період цвітіння спостерігався наприкінці літа. Те, що рослина цвіте так пізно, – несприятливе явище, оскільки закласти нові бруньки дерево не встигне.

“Ці рослини не зможуть закласти нові бруньки і рясно квітнути навесні”, – додає Людмила Казімірова.

Нагадаємо, три дерева у центрі міста – особлива селфі-зона, хмельничани та гості  міста щороку вишиковуються у чергу, аби сфотографуватися біля сакур.

Детальніше – у сюжеті МТРК “Місто”:

На майдані Незалежності вдруге за рік заквітла слива

Вдруге заквітла. На майдані Незалежності рожевим цвітом вкрилася слива трилопатева. Таку наукову назву має дерево, знане серед містян як “сакура”. Доцент кафедри екології Хмельницького університету Людмила Казімірова каже: аномальне цвітіння спричинило кілька факторів. Які саме і як це вплине на рослину в подальшому?#Хмельницький, #майдан_Незалежності, #слива, #аномалія, #погода, #цвіт, #дерево, #сакура

Опубліковано МТРК "Місто" Вівторок, 19 листопада 2019 р.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter