Новини
Духовність

«Війна» за храм: на Хмельниччині церкву ділять через суд

Приєднання релігійної громади до Помісної Української церкви у селі Ставниця на Хмельниччині триває вже 10 місяців із численними конфліктами. Увесь цей час щонеділі тут правлять обидва священники, як кажуть у селі, російський та український. Під ворітьми церкви, але по різні її боки.

Протоірей Віталій, настоятель свято-Дмитрівського храму РПЦ (МП) каже, що їхні документи хочуть змінити, і замість того, щоб створити свою громаду зі своїм храмом, намагаються просто відібрати майно. Прихильники російської православної церкви не вірять у те, що відбувається і звинувачують у тривалому конфлікті прихильників Томосу.

Дві третини громади, як стверджують в іншому таборі, виявили бажання на зборах приєднатися до Української Православної церкви. Сподівалися, що отець Віталій підтримає таке рішення. Та замість цього почалася «війна» за храм.

«Судові процеси почалися в травні, це було стосовно заборони рішення про заборону будь-яких реєстраційних дій, а з червня почався судовий процес щодо відміни розпорядження голови адміністрації про перереєстрацію Статуту», – пояснює протоірей Петро, т.в.о. настоятеля (УПЦ).

Прихожан українського патріархату тут намагалися перерахувати на кількох зборах: спочатку в церкві, а потім на зборах села. Та й це не поставило крапку.

Усі чекають судового рішення. Кожен вірить, що правда буде на їхній стороні. Чергове засідання має відбутися на початку грудня.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Читайте також: У селі на Хмельниччині зберігається дивовижна ікона

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter