Новини
Економіка

Чеська компанія «Skoda» допоможе з безпекою енергоблоків Хмельницької АЕС

На Хмельницькій АЕС впроваджують заходи з підвищення безпеки енергоблоків. Впровадження Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (К(з)ПБ) енергоблоків атомних станцій обговорили на нараді з представниками чеської компанії «Skoda JS a.s.».

“Світовий досвід експлуатації АЕС передбачає впровадження системи примусового скидання тиску із системи герметичного огородження енергоблока. Це важливий «постфукусімський захід», який увійшов до К(з)ПБ. За умовами технічного завдання і договору щодо впровадження цієї системи на ХАЕС , який заключний з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), виготовлення обладнання і його збирання на місці встановлення виконуються виробником, тобто компанією «Skoda JS a.s.»”, – розповіли у прес-центрі ХАЕС.

За словами начальника лабораторії цеху вентиляції і кондиціювання ВП ХАЕС Бориса Вітковського, укладені всі договори з поставниками основного обладнання і з виконавцем основних будівельно – монтажних робіт. Обладнання пройшло вхідний контроль і готове до впровадження в роботу.

“Аварія на АЕС Фукусіма-1 (11 березня 2011 року) підтвердила необхідність впровадження на енергоблоках АЕС систем примусового скидання тиску з системи герметичного огородження. Запропонована компанією «Skoda JS a.s.» система скидання тиску із системи герметичного огородження енергоблока передбачає мокру фільтрацію парогазової суміші і доочищення утворених аерозолей в мікроволоконних фільтрах”, – додають на ХАЕС. 

Під час робочої наради фахівці Хмельницької АЕС разом із представниками чеської компанії «Skoda JS a.s.» обговорили основні організаційні та технічні питання щодо встановлення цього обладнання. Встановлення системи скидання тиску із системи герметичного огородження енергоблока заплановано здійснити на першому енергоблоці до кінця грудня 2020 року.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter