Новини
Події

Ярмарок, фестиваль та резиденція святого Миколая: як святкуватимуть на Хмельниччині

Завтра, у перший день зими, у Хмельницькому стартує святкова феєрія, яка вже стає для міста традиційною, – Різдвяний ярмарок. Цього року Хмельницький знову стане першим містом, в якому запалить свої вогні новорічна ялинка.

Нагадаємо, Різдвяний ярмарок в обласному центрі триватиме аж до Водохреща, 19 січня. Протягом майже двох місяців на хмельничан чекає чимало подій та локацій – організатори традиційно врахували у програмі всі головні свята новорічно-різдвяного циклу, серед яких, зокрема:

  • 13 грудня – театралізоване дійство «На Андрія вечорниці – всі дівчата чарівниці»
  • 19 грудня – свято Миколая
  • 25 грудня – Різдвяний вертеп
  • 31 грудня – 1 січня – новорічна програма «NEW YEAR NIGHT»
  • 8 січня – парад вертепів, різдвяне дійство «Нова радість стала»
  • 14 січня – «Щедрий вечір з Василем і Маланкою»
  • 19 січня – Водохресний святвечір та закриття Різдвяного ярмарку.

Гостина святого Миколая працюватиме з 20 грудня 2019 року по 9 січня 2020 року.

Нагадаємо, офіційно ярмарок у Хмельницькому запрацює завтра, у неділю, 1 грудня, о 19.00. Відкриватимуть його зимовим шоу «Зірки запалюють ялинку» за участі місцевих виконавців, які виступатимуть на сцені біля кінотеатру ім. Т. Шевченка. На час святкових заходів у центрі міста частково обмежать рух транспорту.

Протягом півтора місяця святкуватимуть і в Кам’янці-Подільському. Там передноворічні заходи почнуться 13 грудня. Саме цього дня у місті відкриють Різдвяний ярмарок, а кам’янчанам та гостям міста покажуть театралізоване дійство «Андріївські вечорниці на Поділлі».

Організатори обіцяють: щодня гостям ярмарку пропонуватимуть щось цікаве. У програмі заплановані вечір живого співу та куштування чаю на всі смаки, етнопоказ вишитого одягу, майстер-класи, частування варениками з передбаченнями від шеф-кухарів, анімаційні програми, «андріївські» ворожіння, загальноміський вертеп, бариста-паті, родинне свято на Василя тощо.

А ще 21 грудня у Кам’янці відбудеться Міжнародний етнофестиваль «Коляда де? До Кам’янця іде!» Як розповідають організатори заходу, місто зустрічатиме Коляду так, як це колись робили наші предки. На фестиваль приїдуть гості з Швейцарії, Німеччини, Чехії, Польщі та України. Родзинкою свята має стати український одяг, тож всіх гостей чекають у традиційному вбранні. Крім того, на фестивалі працюватиме ремісничий ярмарок, частуватимуть стравами подільської кухні, виступатимуть фольклорний гурт «Рожаниця» та академічний фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина». Для дітей також передбачено чимало цікавих заходів.

У Славуті цьогоріч також вперше організують великий благодійний проект «Резиденція святого Миколая». Вона розпочне свою роботу також завтра, 1 грудня, і працюватиме до 18 грудня. Як розповідають організатори, Молодіжна рада Славути, резиденція розташується у дитячому кафе «Теремок» (міський парк).

Також у місті проходитиме конкурс «Листи святому Миколаю», участь в якому зможуть взяти усі діти Славутської ОТГ віком до 12 років.

Конкурс відбудеться у 5 номінаціях:

  • Найкраща зимова казка.
  • Найкращий малюнок на тему: «Дива святого Миколая»
  • Найкращий вірш про святого Миколая.
  • Найкраща святкова листівка.
  • Найкращий лист-побажання дітям України.

З 1 по 15 грудня роботи учасників можна опустити в чарівну скриню, яка стоятиме у резиденції. «Роботи мають бути у конверті, на якому будуть вказані: Прізвище, ім’я та по-батькові дитини. Вік. Номінація. Контактний телефон одного з батьків», – зазначають організатори.

Імена переможців оголосять під час святкової програми 19 грудня.

Також для славутчан та гостей міста на святі запланували: зимовий ярмарок імбирних пряників, подарунків, глінтвейну, сувенірної продукції; розваги від аніматорів; конкурс снігових фігур (за наявності снігу); зимову фотозона; конкурси та ігри. І, звісно, вітання та подарунки від святого Миколая.

18 грудня у міському парку культури Славути працюватиме святковий зимовий ярмарок. Відкриється він о 17.00. На ярмарку можна буде придбати продукцію та вироби  місцевих підприємців, кулінарів, хенд-мейд майстрів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter