Новини
Культура

Війна в очах солдатів: у Хмельницькому відкрилася фотовиставка «Захисники»

5 грудня, у Міжнародний день волонтера та напередодні Дня Збройних сил України у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва презентували виставку світлин «Захисники» відомого хмельницького фотомайстра Костянтина Жданова.

На представлених у залі музею-студії світлинах – війна. Але не така, якою ми звикли її уявляти.

«Мені не хотілося показувати вибиті шибки, розстріляні вікна. На це неприємно дивитися. Я хотів, щоб дивилися в очі цим людям. Щоб вшанували їх і подякували. Це насправді дуже важка, брудна робота з ризиком для здоров’я і життя», – пояснює ідею своєї виставки Костянтин Жданов.

Тож майже всі 56 світлин, відібраних для експозиції, це портрети. За словами автора, на них є молоді хлопці з села, є люди з вищою освітою, які знають вісім мов, є волонтери, госпітальєри, сиві дядьки, які ремонтують танки:

«Тобто тут вся Україна – не тільки географічно, а й соціально. Всі верстви населення представлені у цих фото… Подивіться на їхні руки. Вони ж не весь час стріляють, вони більше риють окопи, будують бліндажі. Це, в першу чергу, важка фізична праця».

Відкриваючи фотовиставку, заступниця Хмельницького міського голови Галина Мельник додала:

«Ми, українці, сильні, але емпатія сильніша за нас. Тобто ми живемо емоціями, і ці емоції в цих образах. Тут насправді в цих образах мала би бути війна, але оскалу війни не видно. Щирі, добрі, легкі, наївні обличчя – це є істина душа України в оточенні ворогів».

Загалом за останні три роки Костянтин Жданов тричі їздив з волонтерами до вояків. І вдячний волонтерам мистецької сотні «Гайдамаки», завдяки яким зміг потрапити туди, де щодня триває бій за право України бути вільною та незалежною.

 «Мені вдалося охопити майже всі сезони – літо, осінь, весна. Немає тільки зими, але маю надію, що мистецька сотня «Гайдамаки» туди ще поїдуть, і я обов’язково потраплю», – каже Костянтин Жданов.

Одна з улюблених світлин фотомайстра – портрет командира.

«Це старший лейтенант Сергій. На фото – 23 серпня 2019 року. В нього день народження. Йому 22 роки. Командир воює сім місяців без ротації, за цей час тільки двоє поранених, тобто воює гарно».

Проте, можна сказати, що це й одне з найважчих фото, яке уособлює в собі те, від чого для фотомайстра на війні насправді страшно.

«Він на рік молодший моєї старшої доньки. Ось це страшно. Тому що вони молоді, вони повинні жити, вони повинні змінювати країну, будувати незалежну заможну європейську державу, а не сидіти в окопах».

Навіть не стільки портрети, скільки очі захисників, їхні погляди – така основна тема виставки, каже автор. Знімав своїх героїв Костянтин Жданов переважно після концертів волонтерів-митців. Після того, як хлопці почули рідну пісню, відчули, що про них думають і пам’ятають на «великій землі»:

«Це 2016 рік, армія вже була одягнута, озброєна. Але для них найцінніше – це волонтерська пісня, волонтерська допомога».

На відкриття у фото-музей прийшли волонтери з мистецької сотні «Гайдамаки». Був і ще зовсім юний, але вже добре знаний не тільки у Хмельницькому, а й в усій Україні, співак-волонтер Артем Харченко має за плечами не лише чимало поїздок на фронт, а й свою власну війну, яку пройшов і в якій переміг.

Фотовиставку «Захисники» можна переглянути у музеї-студії фотомистецтва до 14 січня.

Нагадаємо, у музеї історії міста Хмельницького триває авторська фотовиставка Олександра Сліпченка «Пам’ятай Майдан!» В експозиції виставки автор представив історичні світлини, зроблені з перших днів «Революції Гідності».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter