Новини
Культура

У хмельницькому музеї влаштували новорічне свято у старовинному інтер’єрі

Вернісаж нової виставки з фондової колекції «Свято у класичному стилі» днями відкрили для містян у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Поринути в атмосферу новорічного свята понад сторічної давнини хмельничани можуть не тільки завдяки живописним, графічним творам, іконам, витинанкам та скульптурам, а й за допомогою спеціально створеного інтер’єру.

У просторі 240-метрової музейної зали облаштували фотозону, в якій поєднали ошатний інтер’єр міської квартири часів старого Проскурова й заміської садиби цього ж періоду. Центром експозиції є жива новорічна ялинка, прикрашена крафтовими іграшками, технологія виготовлення яких також має столітню історію, та прапорцями відповідно до тодішньої моди. Запашна красуня у центрі зали приваблює погляди й ніби запрошує зробити унікальне фото на пам’ять.

Додають колориту та «родзинки» старовинним інтер’єрам розвішані на стінах живописні полотна відомих українських художників, серед яких, зокрема, є роботи Володимира Орловського, Олександра Мурашка, Валентина Сєрова, Івана Шишкіна та подолянина Георгія Верейського.

«Наш музей розташовується в будинку, зведеному на замовлення знаного проскурівського підприємця та мецената Давида Ніренберга у 1903 році. В збірці музею, що на зорі свого існування у 1986-1988 роках колекціонував не лише мистецтво ХХ століття, але й твори минулих століть, зберігаються окремі першокласні взірці живопису, графіки, іконопису, меблів, етнографії ХІХ – початку ХХ століть. Бажання поділитися шедеврами минулого, створивши атмосферний інтер’єр, і спричинило появу «Свята в класичному стилі», – розповіла заступниця директора з наукової роботи, мистецтвознавиця Олена Михайловська.

В кращих традиціях старовинних свят, на відкритті вернісажу не обійшлося без музичних номерів. Тож особливої казкової атмосфери вечору додали романси початку ХХ століття у виконанні артистів – волонтерів музею, зокрема, заслуженої артистки України Фатіми Чергіндзії.

В рамках нової музейної експозиції протягом усієї зими проходитимуть авторські екскурсії, арт-гостини, зустрічі та майстер-класи за попереднім записом.

Зануритись у візерунки романтичної старовини, побачити визнане світом мистецтво українських майстрів та зробити унікальні пам’ятні фото зі справжніми колекційними шедеврами можна до 1 березня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter