Новини
Політика

Хмельничани під Верховною Радою: який результат?

17-18 грудня українці повстали проти закону про розпродаж землі. У Хмельницькій області аграрії перекривали дороги. В той же час, сотні мешканців Хмельниччини у столиці на площі Конституції відстоювали своє право бути господарями у власній країні.

«Делегація подолян у Києві була однією з найчисельніших. Це свідчить про те, що хмельничанам не байдуже, що буде з українською землею, яким буде  майбутнє їхніх дітей і онуків. Я дякую кожному жителю області, хто долучився до акції «Ні розпродажу землі!». Разом – ми сила!», – зазначив голова Хмельницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олег Лукашук.

19 грудня Юлія Тимошенко та депутати «Батьківщини» звернулися до Національного антикорупційного бюро України із заявою, у якій вказали на конфлікт інтересів та корупцію в Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики під час розгляду закону про розпродаж землі. Партія вимагає від НАБУ порушення кримінальної справи та призупинення розгляду земельного закону.

Юлія Тимошенко наголосила, що депутати президентської монобільшості, всупереч закону і регламенту, «загубили» більшість правок від опозиції. Повністю нехтуючи процедурою розгляду, вони закрили комітет від громадськості. Найгірше ж, переконана лідер «Батьківщини», це те, що до другого читання «слуги народу» внесли таку редакцію законопроєкту, яка дозволяє банкам і кредитним установам з іноземним капіталом скуповувати необмежену кількість української сільськогосподарської землі.

«Вночі, таємно, без допуску громадськості та аграріїв, вони хотіли протягнути нову редакцію закону, яка дає право перетворити нашу землю на спекулятивний товар для іноземних банків. І це означає, що ні про фермерство, ні про сільгоспвиробництво взагалі мова вже не йде. Це не ринок – це спекулятивна афера, яка знищить наших фермерів і наші села. Щоб призупинити цей процес і взагалі виправити ситуацію, ми сьогодні подали в НАБУ відповідну заяву», – зауважила народний депутат.

Юлія Тимошенко закликала антикорупційні органи розслідувати факти лобіювання депутатами монобільшості, зокрема головою аграрного комітету Миколою Сольським, у власності якого знаходиться понад 50 тис. га землі, власних корупційних інтересів. Право бути господарями на своїй землі повинно залишитися за людьми, а не за вітчизняними латифундистами та іноземними корпораціями.

«Ми всі разом із профспілками та аграрними асоціаціями повинні це зупинити. Спочатку референдум про продаж сільськогосподарської землі, а вже потім закони», – резюмувала Юлія Тимошенко.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter