Новини
Суспільство

Громади 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС недоотримали 171 млн 263 тис. гривень

Територіальні громади 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС упродовж 2014-2019 років недоотримали від держави коштів у сумі 171 млн 263 тис. 620 гривень. Про це повідомляє прес-служба Славутського міськвиконкому.

“Багаточисленні звернення Асоціації міст України, Асоціації територіальних громад 30-км зони Хмельницької АЕС залишаються поза увагою державних органів влади.

А віднедавна місцеві громади змушені ще й виділяти власні кошти на закупівлю засобів радіаційного захисту, хоча це пряма функція держави. Так, у грудні за кошти бюджету міста Славути закуплено препарат калій йодид на суму 74 тис. 993 грн”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією міського відділу з питань  надзвичайних ситуацій, у квітні 2020 року ще й завершується термін придатності респіраторів А-200П3, які призначені для захисту органів дихання населення у випадку радіаційної аварії на ХАЕС. 

“Постає питання чи виконає держава свої зобов’язання перед громадою зони спостереження АЕС та за чиї кошти буде здійснена закупівля даних засобів радіаційного захисту?” – запитують у виконкомі.

Нагадаємо, що згідно з статтею 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»:

«Населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, у тому числі на забезпечення засобами індивідуального захисту та препаратами стабільного йоду у межах отриманих коштів відповідно до медичних нормативів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Нагадаємо, на території Славутського індустріального парку, що розташований за півтора кілометра від житлових масивів міста, зараз працюють три промислові підприємства, де близько 800 працівників виготовляють з місцевої сировини сантехніку, вхідні та міжкімнатні двері.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter