Новини
Армія

На Хмельниччині близько 1700 осіб пішли служити за контрактом

Від початку 2019 року 1668 подолян вирішили укласти контракт зі Збройними силами України. Серед тих, хто цьогоріч підписали контракти, є особи з досвідом військової служби та новачки, повідомив виданню Армія INFORM заступник військового комісара Хмельницького облвійськкомату підполковник Олег Попович.

– На службу за контрактом до рядового, сержантського і старшинського складу приймають громадян, які мають вищу, професійно-технічну, повну чи базову загальну середню освіту й не проходили строкової військової служби, а також військовозобов’язані та жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою і спеціальною підготовкою, – зазначив підполковник Олег Попович.

Розпочати військову кар’єру в короткий термін можна і без військового досвіду, кажуть у військоматі. Бажаючих направляють до навчальних центрів на тримісячний вишкіл і отримання військового фаху. Рекрути можуть обирати бойові спеціальності – стрілець, снайпер, танкіст тощо. А можуть реалізувати цивільні навички чи раніше здобуту освіту на посадах медиків, кухарів, діловодів, фінансистів, водіїв. До того ж можна обрати службу як у бойовій частині, так і в одній з частин забезпечення, наприклад, на складах, арсеналах, полігонах, у навчальних центрах.

Вік для відбору кандидатів на контрактну службу становить від 18 до 40 років (граничний вік прийняття в особливий період збільшено до 60 років для чоловіків, для жінок – до 50). Добровольці не повинні мати медичних протипоказань, судимостей, не стояти на психіатричному чи наркологічному обліку.

Щоби заохотити молодь до служби в армії, держава пропонує їм фінансове забезпечення та соціальний пакет. Зокрема місячне грошове забезпечення солдата першого року служби становить від 10200 грн. У частинах десантно-штурмових військ – від 12000 грн. Перебуваючи в районі операції Об’єднаних сил, військовослужбовці додатково отримують 17000 грн. на місяць на першій лінії та 6500 грн. – в інших місцях.

При укладанні першого контракту військові отримують підйомну допомогу – 15-19 тисяч гривень залежно від військового звання. Є також щорічні виплати на оздоровлення і вирішення соціально-побутових питань. А ще вони користуються безкоштовним речовим і продовольчим забезпеченням, медичними послугами та санітарно-курортним лікуванням. Для них проживання в гуртожитках – безкоштовне, а в разі оренди житла виплачують компенсацію за піднайом.

Читайте також: Авіаційна бригада з Хмельниччини знову стала кращою в Україні

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter