Новини
Увага!

Короткі номери: куди дзвонити і що сказати в екстреному випадку

Новорічні свята, гуляння, велике скупчення веселих людей, петарди, мороз, ожеледиця… Ситуації можуть бути різні, тож варто нагадати найважливіші номери, за яким можна зателефонувати, якщо сталася халепа.  

Пожежників або службу порятунку можна викликати за номером 101 з будь-якого оператора мобільного зв’язку.

Щоб рятувальники швидко прийняли заявку, потрібно вказати точну адресу, чітко і коротко пояснити проблему. Варто оцінити рівень небезпеки, особливо якщо в будинку, де сталася пожежа, є газ. Рятувальники можуть попросити представити того, хто телефонує. Анонімний дзвінок теж приймуть, але краще сказати, що ви є господарем майна.

Поліцію викликаємо за коротким номером 102. Патрульні приїдуть на виклик, якщо ви чітко і зрозуміло поясните, де саме сталася пригода. Якщо це аварія за містом, потрібно вказати номер траси. Оператор запитає ваші дані і буде просити не йти до приїзду загону поліції.

Патрульні приїжджають на великий спектр питань: починаючи від хуліганства, закінчуючи дорожньо-транспортними пригодами.

За номером 103 можна зв’язатися з оператором, який скаже, чи є ваш випадок роботою швидкої або невідкладної допомоги. Викликаючи «швидку допомогу», вкажіть адресу, за якою перебуває потерпілий або хворий, опишіть ситуацію, симптоми, приблизний вік. Це допоможе визначити рівень небезпеки і відправити машину, оснащену необхідними апаратами.

Газову службу викликають у випадку витоку газу за номером 104. Наряд приїде, якщо виклик буде прийнятий за вашою адресою. Це важливо для оператора, який направить фахівців.

Довідкова служба за номером 109 відповідає на питання щодо державних і приватних підприємств. Там можна дізнатися адреси, номери телефонів і короткі відомості про служби порятунку і служби надання адміністративної допомоги.

Дзвінки оплачуються за стандартними тарифами оператора. Всі оператори мобільного зв’язку з’єднують з екстреними службами.

Нагадаємо, сьогодні вночі у Хмельницькому перекриють рух транспорту на кількох вулицях у центрі міста.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter