Новини
Суспільство

Хмельничанин зібрав колекцію старовинних ялинкових прикрас з усіх куточків України та з-за кордону

Хмельничанин Ігор Байдак зібрав до тисячі старовинних ялинкових прикрас зі всіх куточків України та з-за кордону. Нині він безкоштовно показує свою колекцію у приміщенні юнацької бібліотеки, що на вулиці Проскурівського підпілля в Хмельницькому, повідомляє Суспільне.

Найстарішій іграшці – 70 років. Ідея відкрити таку виставку з’явилась у колекціонера давно.

“Ідея з’явилась, мабуть, з 2018 року. В минулому році вперше ці іграшки були публічно виставлені на ретро-ялинці. В 2019 вирішив, так як іграшок стало значно більше, розширити діапазон і спробувати у вигляді виставки”.

Виготовляють такі іграшки із медичного скла, розповідає Ігор Байдак. Тому вони потребують правильного зберігання. Колекціонер додає, іграшки 50-х років міцніші, аніж сучасні ялинкові прикраси.

“У всі пакетах, у всіх коробках, бо частина таких найбільш цінних іграшок, вони повинні правильно зберігатись. Така харчова плівка, загортається, немає доступу повітря, вони в таких контейнерах. Мають бути такі жорсткі, пластикові контейнери”.

Знаходить ретро-іграшки, говорить колекціонер, на блошиних ринках, різдвяних ярмарках, деякі дарують знайомі.

“В мене є з-за кордону іграшки. В основному це німецькі іграшки. Зараз дуже круті польські іграшки. А якщо говорити про регіони України, то тут є іграшки від двох фактично кордонів Дніпро, Харків, Львів, Самбір, Вінниця. Тому вся Україна представлена тут”.

Є на виставці й іграшка, яку колекціонер називає унікальною. Каже, за неї йому пропонували велику винагороду, але продавати її не хоче.

“Я її дуже бережу. Це супутник великого розміру, який зберіг всі антени. Це тонке скло, яким дивом воно дожило, ніхто не знає. Це дуже цінна іграшка у всіх сенсах”.

Колекціонер хоче у майбутньому відкрити магазин музей-кав’ярню Різдва та Нового року, де увесь рік буде Різдво. Виставка новорічних іграшок триватиме до 13 січня у приміщенні юнацької бібліотеки, що на вулиці Проскурівського підпілля в Хмельницькому. Вхід вільний.

Нагадаємо, у Хмельницькому відкриють триповерховий музейний комплекс.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter