Новини
Економіка

Мешканцям 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС можуть скасувати пільги на електроенергію

Міський голова Славути Василь Сидор звернувся до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Прем’єр-міністра України О. Гончарука, голови НКРЕКП В. Тарасюка та народного депутата України О. Жмеренецького із відкритим листом щодо наміру НКРЕКП скасувати пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Йдеться про зміни, що призведуть до виключення із Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого постановою НКРЕКП від 23.04.2012 № 498, пункту 2.1.3, яким врегульовано питання відпуску електричної енергії за тарифом у розмірі 70 % від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

“Органи місцевого самоврядування вкрай обурені та занепокоєні наміром НКРЕКП скасувати пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій. Даний проєкт постанови суперечить статті 22 Конституції України, якою передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод”, – каже Василь Сидор.

Як він зауважив, враховуючи те, що з 2014 року державою систематично недофінансовано субвенцію на соціально-економічну компенсацію ризиків населення, що проживає в зоні спостереження атомних електростанцій відповідно до обсягу однойменного збору, скасування пільг для вказаної групи населення зводить нанівець закріпленні правові гарантії та призведе до масового супротиву суспільства щодо розміщення ядерних установок на території таких населених пунктів.

Разом з тим, в розрізі взятого державою курсу на стрімке підвищення розвитку економіки на 40 %, продовження терміну експлуатації 1, 2 та будівництва 3, 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, держава зобов’язана формувати позитивне ставлення до атомної енергетики.

“З метою вирішення даної ситуації, пропонуємо не вносити запропоновані зміни до постанови НКРЕКП від 23.04.2012 № 498, натомість доповнити статтю 7 «Про ринок електричної енергії»  частиною 9 наступного змісту: «9. Тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, встановлюється у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення»”, – резюмує міський голова.

Повний текст звернення – тут.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter