Новини
Події

На Хмельниччині рибні браконьєри завдали збитків на понад 270 тис. грн

Інспектори Хмельницького рибоохоронного патруля у 2019 році викрили 920 порушень природоохоронного законодавства, з яких 271 – грубе. Про це повідомляє прес-служба установи.

За цей період складено 260 протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства), 171 – за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів), три – за ст. 85-1 КУпАП (виготовлення, збут, зберігання чи реклама заборонених знарядь лову), 10 – за ст. 86-1 КУпАП (експлуатація на водних об’єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням), один – за ст. 90 КУпАП (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) та п’ять – за ст. 188-5 КУпАП (невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб). Крім цього, оформлено 199 актів виявлення та вилучення безгосподарського майна, згідно з якими вилучено 531 од. заборонених знарядь лову.

“На порушників накладено штрафів на суму 25 364 грн. Збитки, завдані рибному господарству, склали 278 283 грн. Під час проведених рибоохоронних заходів державні інспектори вилучили 3 044 кг водних біоресурсів. Також у порушників вилучено 332 од. заборонених знарядь лову”, – підсумував в.о. керівника рибоохоронного патруля Олег Атаманчук.

До судів направлено 425 адміністративних справ для притягнення винних осіб до відповідальності. Також відкрито 15 кримінальних проваджень.

Також впродовж 2019 року державні інспектори регулярно виявляли продаж водних біоресурсів без документів на ринках області. Із порушеннями торгували у смт Сатанів, смт Стара Синява, смт Летичів, м. Кам’янець-Подільський, м. Дунаївці, м. Деражня, м. Шепетівка, м. Нетішин та м. Хмельницький.

На всіх порушників складені протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 88-1 КУпАП. Матеріали справ передано до судів за місцем скоєння правопорушення для притягнення винних осіб до відповідальності.

В Управлінні Держрибагентства у Хмельницькій області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (068) 384-98-10. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства та порядку придбання чи збуту риби прохання повідомляти за вказаним номером телефону.

Довідкова інформація:

Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один незаконно виловлений екземпляр судака звичайного 510 грн, коропа – 306 грн.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter