Новини
Суспільство

Як у Славутській ОТГ запроваджують роздільний збір сміття

З 1 січня 2018 року, відповідно до закону «Про відходи», всіх зобов’язали сортувати сміття. Але у місті Славуті таку практику започаткували ще у 2015 році, інформує прес-служба Славутського МВК.

“Із квітня минулого року послуги зі збору, сортування, транспортування, захоронення та переробки сміття, ТПВ, утримання сміттєзвалища та полігону ТПВ надає комунальне підприємство «Славута-Сервіс»”, – повідомили у прес-службі.

За інформацією начальника КП «Славута-Сервіс» Сергія Смерніна, на території громади встановлено 130 контейнерні майданчика (в тому числі 12 в селах Варварівка та Голики), на яких розміщено 507 контейнерів для збору ТПВ, в тому числі 140 для роздільного збору сміття, з них для збору паперу та скла – 35 контейнерів та 100 контейнерів для збору ПЕТ- тари, вивіз якої на даний час здійснює приватний підприємець з м. Нетішин.

Це дозволяє помітно скоротити обʼєми сміття. У майбутньому розглядається можливість закупівлі спеціального пресу, вивозу ПЕТ-відходів власним автотранспортом та розміщення їх на території підприємства із подальшою реалізацією уже вторинної сировини. Вивіз ТПВ здійснюється трьома спецавтомобілями, якими обслуговуються 11 маршрутів загальною протяжністю 833 км. Збір та вивіз сміття здійснюється за семиденним графіком з 6.30 до 15.00 год.

Як зазначає Сергій Петрович, не зважаючи на те, що встановлення контейнерів – справа необхідна та важлива, не всі мешканці погоджуються на розміщення контейнерів поряд із своїми будинками, остерігаючись несвоєчасного вивезення, запаху чи інших незручностей. Хоча практика показує протилежне. Сподіваємося на розуміння з боку всіх мешканців щодо цивілізованого збору сміття, адже наша мета – чиста громада та довкілля.

«Роботи в цьому напрямку тривають. Плануємо найближчим часом додатково встановити ще 30 контейнерів під ПЕТ-тару та стільки ж під скло та папір, а також продовжувати роботу із налагодження збору і сортування інших відходів (в тому числі збір зрізаних гілок дерев, їх подрібнення та подальша утилізація), організації вивозу великогабаритного сміття та будівельних відходів», – наголосив Сергій Смернін. «Окремо хочу звернутися до всіх мешканців нашої громади: будь ласка, ставтеся з повагою до себе, до тих, хто вас оточує та до природи – викидайте сміття тільки у відведених місцях.

Нагадаємо, що згідно із домовленостями між громадами Славутського району та Славутською міською ОТГ триває робота над написанням проєкту «Управління побутовими відходами у громадах Славутського району шляхом впровадження сучасних технологій», яким передбачається будівництво сміттєсортувального комплексу на території існуючого полігону ТПВ у м. Славута.

На даний час укладено договір про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проєкту. Наразі йде пошук коштів на реалізацію проєкту.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter