Новини
Здоров’я

Зміни у медицині – чого чекати хмельничанам

З 1 квітня 2020 року повністю змінюється система фінансування медицини. Кермо влади у галузі переходить до Національної служби здоров’я. Хмельницький до цього готовий.

Ми своє завдання виконали, ми перевели наші медичні заклади в статус комунальних підприємств, як того вимагає чинне законодавство. Але з 1 квітня фінансування її здійснюватиметься через Нацслужбу, – коментує Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Фактично місто опікуватиметься лише ремонтами тих приміщень, які є комунальною власністю. Зарплати, послуги – фінансуватимуться через Нацслужбу. Що до ремонтів на наступний рік – їх плануватимуть після того, коли стане зрозумілим, як працюватиме механізм з 1 квітня.

Це від нас не залежить. Ми будемо робити те, що до нас доведуть. Поки що ми 1 квітня з певним острахом очікуємо, тому що дуже багато нез’ясованих питань, – зазначив Олександр Симчишин.

Аби якість надання послуг в комунальних медичних закладах була вищою, в бюджеті міста передбачили кошти на придбання нового обладнання для лікарень. Також фінансуватимуть усі діючі нині програми для пацієнтів.

На придбання сучасного медичного обладнання запланували 10,5 мільйона гривень. Також обіцяють зберегти програми та ініціативи, які вже функціонують: ліки на тумбочку, безкоштовний травмпункт, безкоштовну реанімацію, МРТ, КТ, медикаментозне забезпечення в пренатальному центрі, підтримку дітей, хворих на цукровий діабет, додаткову підтримку онкохворих. Також у Хмельницькому має запрацювати хоспіс. Коли саме – теж залежить від Нацслужби здоров’я. За словами міського голови, багато буде залежати, знову ж таки, від першоквітневих змін.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter