Новини
Суспільство

До складу української антарктичної експедиції увійшов мешканець Хмельниччини

У складі української команди в Антарктиду поїде мешканець Хмельниччини. Про це повідомляє сайт міста Шепетівка.

За інформацією Національного антарктичного наукового центру, 20 січня 2020 р., конкурсна комісія визначила склад 25-ої української антарктичної експедиції (УАЕ). Загін наполовину складатиметься з новачків, до його складу так само, як і в нинішній команді, яка зараз працює на станції «Академік Вернадський», увійдуть дві жінки.

До складу команди полярників увійшов і шепетівчанин Максим Білоус. Чоловік розповідає, що дізнався про експедицію з оголошення в Інтернеті ще у 2018 році і вирішив податися на відбір кандидатів. Того року йому не вдалося пройти відбір, проте цього року спроба була більш вдалою і Максим став одним із 12, хто вже вкінці березня відправиться до Антарктиди.

Експедиція вирушить на станцію у березні 2020-го і працюватиме там впродовж року. Як зазвичай, у загоні «зимівників» 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, системний механік, дизеліст-електрик, системний адміністратор зв’язку. Керівником 25-ої УАЕ обрано Юрія Отрубу, досвідченого фахівця Національного антарктичного наукового центру. Для нього це буде вже шоста зимівка на станції «Академік Вернадський».

«Ця команда полярників має кілька особливостей. Зокрема, це наймолодший склад експедиції за всі роки. Середній вік учасників – 37 років. Ми хочемо дати молоді якомога більше шансів реалізувати себе і свій науковий потенціал. І з тієї ж причини половина складу є «новачками», тобто вперше їдуть на рік працювати в Антарктиду», – пояснив директор НАНЦ Євген Дикий.

У кожного з основного складу УАЕ є дублер – на випадок, якщо до відправки експедиції трапиться непередбачувана ситуація і хтось з основного складу буде змушений відмовитись від зимівлі. Невдовзі на затверджених комісією учасників чекає спеціальний кількаденний тренінг, де вони засвоюватимуть навички, потрібні для життя і роботи на станції «Академік Вернадський».

Нагадаємо, раніше Олександр Коротюк з Шепетівки Хмельницької області потрапив до проекту каналу СТБ “Хата на тата”. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter