Новини
Репортаж

У Хмельницькому завершили ремонт гуртожитку за кошти американців

На приміщенні гуртожитку за адресою Інститутська, 6 зникли будівельні помости. Тут завершили утеплення фасаду. Ці зовнішні роботи, а також ремонт на трьох з п’яти поверхів гуртожитку здійснили за грантові кошти США. Вартість реконструкції, яка розпочалася п’ять років тому, – 200 тисяч доларів.  Таким чином американці підтримали проєкт із забезпечення житлом, насамперед, внутрішньо переміщених осіб.

На вході у приміщення – пандус з перилами. У холі – ще один новий пандус. Вздовж коридору  правого крила – поручні. Саме на першому поверсі гуртожитку отримали кімнати особи з інвалідністю. Серед них і такі, що пересуваються на візках.  Хоча спочатку грант передбачав облаштування житла лише для переселенців на п’ятому поверсі приміщення, хмельницьким представникам вдалося переконати американців облаштувати ще два поверхи – четвертий та половину першого.

«8 відремонтованих кімнат будуть для внутрішньо переміщених осіб, у 4 кімнати переселимо холостяків з другого та третього поверху. На утеплення й заміну вікон пішло близько 75 тисяч доларів. Серед значних витрат також  – заміна радіаторів та обладнання санвузлів. Представник американської сторони кожні два місяці приїздив контролювати якість виконання робіт. Генеральний підрядник – київська фірма «Авіа-буд». А кияни вже винаймали субпідрядників. Спочатку фасад ремонтували представники з Рівного, потім – місцеві», – розповідає директор муніципальної управляючої компанії «Південно-Західна» Леонід Дрозд.

На п’ятому поверсі, де мешкає найбільше переселенців, облаштована ігрова дитяча кімната. В окремому приміщені є дві пральні та одна сушильна машини. А також пристосування для розвішування білизни. Таку ж кімнату планують невдовзі обладнати і на четвертому поверсі. А ось на першому – ні. Там більшість сімейних мешканців мають свої пралки. Несімейним пощастило дещо менше.

«Я переїхала у гуртожиток, бо так склалися обставини, – розповідає хмельницька волонтерка Тетяна Юзепчук, яка у листопаді отримала ключі від кімнати на першому поверху гуртожитку. –  В оселі тепло, зроблений ремонт, була шафа. Решта речей – мої. Кухня теж відремонтована, з новою газовою плитою. Правда, чотирьох конфорок для всіх мешканців першого поверху трохи замало».

Другий і третій поверхи досі без ремонту. Якщо ремонт тут і відбудеться, то лише косметичний і вже за кошти, залучені від мешканців муніципальною керуючою компанією «Південно-Західна». Тому поки що інтер’єр тут у кращих традиціях СРСР.

«Ми будемо робити потрошки у межах того, що сплачують мешканці. Там наші витрати можуть бути більшими, ніж квартплата. Якщо і буде ремонт, то тільки у місцях загального користування: у коридорі, кухні та санвузлі», – пояснює Леонід Дрозд.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року семеро осіб отримали ордери на поселення у кімнати гуртожитку на вул. Інститутській, 6. Серед них – люди з інвалідністю, родина внутрішньо переміщених осіб, працівники комунальних закладів міста.

Гуртожиток за адресою Інститутська, 6 звели ще у 60-тих роках. Тривалий час тут жили лише чоловіки – працівники будівельної галузі. Донедавна гуртожиток обслуговував  ЖКК «Будівельник», який припинив своє існування. Вже півтора роки будівля перебуває на балансі в УМК «Південно-Західна».

Переговори з американцями щодо виділення гранту на реконструкцію й інших гуртожитків на вулиці Інститутській, також велися.  Поки, за словами Леоніда Дрозда, їхня відповідь така: реконструкція не відбудеться раніше 2023 року.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter