Новини
Репортаж

Як на Хмельниччині відзначали День Соборності (ФОТО)

Масштабне святкування однієї зі знакових для українського державотворення подій – підписання 22 січня 1919 року Акту злуки УНР та ЗУНР – на Хмельниччині за традицією проходило на мосту через Збруч. Цьогоріч до зустрічі  представників двох районів-сусідів, Волочиського та Підволочиського, приєдналися делегації і з інших районів.

Волочиськ

Святкування було дійсно грандіозним:  дівчата в національних костюмах, з короваями, керівники областей, районів, ОТГ, священнослужителі, представники громадськості, військовослужбовці, воїни АТО/ООС, які  об’єднали частини полотнища національного прапора. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих на сході України, помолилися за мир в Україні.

Білогір’я
Білогір’я

Символічне об’єднання областей пройшло й на межі Білогірського й Шумського районів Хмельницької та Тернопільської  області між селами Зіньки і Сураж, а також у селі Гуків, що з’єднує Чемеровецьку та Скала-Подільську сторони Збруча, де присутні вшанували пам’ять Романа Шухевича і поклали квіти до меморіалу.

Ізяслав
Ізяслав
Ізяслав

Спільне святкування організували і в Острозі, куди завітати представники Ізяславщини. Тут поклали квіти до могили офіцерів УНР, пам’ятника Тарасу Шевченку, меморіальної дошки В’ячеславу Чорноволу, пам’ятного знаку загиблим в АТО/ООС. Делегації Ізяславщини та Острожчини відвідали Державний історико-культурний заповідник міста Острог, на центральній площі долучились до патріотичної акції «Україна єдина», розгорнули велике полотнище кольорів Державного Прапору України та долучились до мистецького свята «В єдності наша сила».

Кам’янець-Подільський
Кам’янець-Подільський
Кам’янець-Подільський

У Кам’янці-Подільському влаштували святковий концерт, на якому згадували історію, дякували воїнам, яким сьогодні доводиться відстоювати незалежність країни. Також активна  молодь провела інформаційно-просвітницьку акцію “День Соборності на Соборній”, роздаючи синьо-жовті прапорці та буклети.

Старокостянтинів
Старокостянтинів
Старокостянтинів

Старокостянтинівці 101-шу річницю проголошення Акту Злуки відзначили ходою, на якій діти об’єднали два полотна — синього та жовтого кольорів – і утворили «живий ланцюг» на знак єдності українського народу.

Нетішин
Славута
Шепетівка
Дунаївці
Летичів
Летичів
Красилів
Красилів
Красилів

Урочисті концерти, за участі місцевих творчих колективів, пройшли в Нетішині, Славуті, Шепетівці, Дунаївцях, Летичеві та Красилові.

Шепетівка
Шепетівка

Не забули в цей день і про просвітницьку роботу. В Шепетівській міській бібліотеці №1 відбувся урок історичної пам’яті «Соборність рідної землі – основа нації й держави», де учні школи-гімназії  відповідали на питання історичної вікторини, а потім висловлювали свої думки на питання «Що я можу зробити для України?».

Віньківці

У смт Віньківці працівники районної дитячої та центральної бібліотек під час патріотичної години «Соборна Україна: наша сила в єдності» провели історичний екскурс учням, літературні читання, вікторину, а наприкінці присутні створили стрінг-арт карту України. Діти із великим задоволенням попрацювали у новій оригінальній техніці роботи із нитками та гвіздками і створили мальовниче панно «В моєму серці Україна».

Стара Синява

Історична година  «З Україною в серці» з нагоди Дня Соборності України відбулася в читальному залі Старосинявської бібліотеки. В заході взяли участь працівники селищної ради, райдержадміністрації, представники установ та організацій громади, бібліотеки.  

Городок

У Городку згадали у День Соборності про Михайла Грушевського. Після урочистих зборів вшанували видатного історика, громадського та політичного діяча, голову Української Центральної ради покладанням квітів до його погруддя.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter