Новини
Освіта

Понад 200 мільйонів освітньої субвенції для Хмельниччини: на що витратили кошти

У 2019 році з держбюджету Хмельницька область отримала субвенцій на суму понад 203 мільйони гривень.

З цих коштів на закупівлю сучасних меблів, дидактичних матеріалів,  музичних інструментів, комп’ютерного обладнання та мультимедійного контенту виділено 35 мільйонів 526 тисяч гривень. З них 99,9 % освоєно. За ці кошти придбали 14 630 парт тисяч парт, стільки ж стільців, 500 одиниць інших меблів, 28 тисяч одиниць дидактичних матеріалів, 725 персональних комп’ютерів та ноутбуків, 208 проєкторів, понад 500 багатофункціональних пристроїв, 88 інтерактивних дошок, 240 одиниць іншого комп’ютерного обладнання та 34 музичних інструменти, повідомив під час селекторної наради у Хмельницькій обласній держадміністрації директор департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації Олег Фасоля.

 У 2019 році відповідно до постанови Кабміну для придбання шкільних автобусів з держбюджету було виділено понад 39 мільйонів гривень, з яких також освоєно 99,9%. За них придбали 29 шкільних автобусів. Зокрема, у Деражнянському, Ізяславському, Кам’янець-Подільському , Старокостянтинівському, Чемеровецькому, Ярмолинецькому районах, а також в Антонінській, Білогірській, Волочиській, Ганнопільській, Городоцькій, Грицівській, Гуменецькій, Дунаєвецькій, Колибаївській, Красилівській, Лісовогринівецькій, Летичівській, Наркевицькій, Новоушицькій, Чемеровецькій об’єднаних тергромадах.  

На ремонт спортивних комплексів при існуючих закладах освіти виділено майже 5 мільйонів гривень. З них 4 мільйони – на будівництво спортивних майданчиків з допоміжними приміщеннями для Славутського обласного ліцею та понад 900 тисяч гривень – на капремонт спортивної зали Дунаєвецького навчально-виховного комплексу.

Для облаштування та реконструкції туалетів була передбачена субвенція на суму 5,5 мільйонів гривень. Гроші розподілили між 11 територіальними одиницями. Відсоток освоєння – 96,3%.

Для підвищення якості освіти місцевим бюджетам минулоріч виділили 66 мільйонів гривень державної субвенції. Зокрема, майже 8,5 мільйонів – для придбання персональних комп’ютерів. Кошти розподілили між 19 адміністративно-територіальними одиницями. За них придбали майже 900 персональних комп’ютерів. На забезпечення доступу до мережі Інтернет передбачалося 34,2 мільйони.  А от  використали протягом року лише 21 мільйон. 10 адміністративних одиниць не змогли освоїти кошти. Серед них міста Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів, Віньковецький і Красилівський райони, Антонінська, Жванецька, Красилівська, Новоушицька, Судилківська та Чорноострівська об’єднані тергромади.

«Причина невикористання коштів – недосконалість положення постанови Кабміну України, – вважає Олег Фасоля. – А саме – великі  затрати на прокладання оптико-волоконного кабелю».

Читайте також: У Хмельницькому вчитель навчає учнів за американською методикою

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter