Новини
Інфраструктура

Півсотні тролейбусів у Хмельницькому вже готові возити пасажирів з електронними квитками

У кожному з 90 хмельницьких тролейбусів буде по два валідатори. Вони живитимуться електрикою і будуть «прив’язані» до номера машини. Всередині пристрою – сім-карта, яка підтримує GPS. Прикладати електронний квиток потрібно до помаранчевої панелі із логотипом підприємства-виробника.

Щоб було зрозуміліше – система працює по типу безконтактної банківської картки в магазині, – пояснює головний інженер ХКП «Електротранс» Олексій Ковтун. – Після того, як людина прикладе квиток до терміналу, пристрій подає звуковий сигнал, на екрані висвічується інформаційний рядок, який підтверджує, що транзакція пройшло, проїзд оплачений.

Першими випробують таке нововведення хмельницькі пільговики. Нагадаємо, електронні квитки їм почнуть видавати з третього лютого. На картках грошей не буде, вони лише фіксуватимуть кількість поїздок.  

Приховати факт проїзду у транспорті пільговикам не вдасться. Не зможуть це зробити й інші пасажири, які користуватимуться електронними квитками пізніше.

У тролейбусах працюватимуть контролери, на вимогу яких пасажири мають пред’являти свої електронні квитки. За допомогою контрольного валідатора контролери перевірятимуть, чи була в цей день в цьому тролейбусі здійснена оплата проїзду, – пояснює Олексій Ковтун.

Наразі зі 180 необхідних валідаторів у Хмельницьких тролейбусах уже встановили 100 – у 50 тролейбусах. Проте, навіть після повноцінного впровадження електронного квитка для всіх хмельничан, у комунальному транспорті ще працюватимуть кондуктори. Це буде так званий адаптаційний період для людей, які не до кінця зрозуміли, як працює система, не встигли або не знають, де придбати електронний квиток, а також для немісцевих пасажирів. Після адаптаційного періоду валідатори матимуть при собі водії, в яких пасажири зможуть придбати звичні паперові квитки.

Згодом такі валідатори планують встановити і в транспорті приватних перевізників. Щоправда, з кількістю пристроїв ще не визначилися. Встановлює валідатори компанія «ГЕРЦ» – ні приватні перевізники, ні місто на них грошей не витрачають.

Інвестиція компанії – це фінансова операція, тому що з кожної транзакції він буде отримуватися свій відсоток, – прокоментував Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Електронний квиток у Хмельницькому впроваджують задля того, аби зробити прозорим ринок пасажирських перевезень.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter