Новини
Репортаж

У Хмельницькому річницю бою під Крутами відзначили квестом зі стріляниною

Змагання зі спортивного орієнтування на місцевості, розбирання та збирання автоматів, стрільба з пневматичної зброї по нерухомим мішеням. Так незвично у  парку ім. М. Чекмана обласного центру відзначили 102 річницю бою під Крутами. Учасниками квест-змагань стало кілька сотень хмельницьких шкіл та вишів. У такий спосіб організатори заходу запланували пояснити молоді важливість історичної події.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять героїв Крут, які захищали Україну. Своїми діями, своїм героїзмом вони дали можливість підписати Берестецькі угоди, якими у світі визнано незалежну Україну.  Раніше ми у цей день проводили урочистості, але цьогоріч вирішили змінити формат», – розповів начальник управління молоді та спорту Хмельницької міської ради Сергій Ремез.

Один з учасників квесту – учень 11 класу СЗОШ №22  Максим Нікітюк. Своє майбутнє пов’язує з військовою справою. На змаганнях збирав та розбирав автомат.

«Я раніше багато разів робив це у приміщенні шкільного тиру, – каже хлопець. –  Зазвичай іде 20 секунд на те, щоб розібрати та 35 – щоб зібрати автомат».

Працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій наливали усім охочим чай. Окрім того, гостей свята частували бутербродами з м’ясом і салом, кулішем та  юшкою з червоної риби.

За польову кухню відповідали учасники окремого Подільського козацько-десантного екологічного осередку, які майже шість років війни на сході України займалися волонтерством – постачали продукти воїнам АТО. Серед організаторів квесту – і Хмельницький молодіжний центр.

«Раніше цю дату відзначали або кінопоказом, або якоюсь тематичною лекцією, – пригадує директор молодіжного центру Владислав Гребенюк. – Наше ж завдання – дати молоді зрозуміти, що у 1918 році невеличка кількість учасників бою під Крутами захищали гідність України та віддали за неї життя. Та молодь – це, по суті, перші українські кіборги».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter