Новини
Екологія

Екологів Хмельниччини просять перевірити фабрику, яка забруднює дві річки

Протягом 30 січня Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області отримала 25 звернень громадян на перевірку Понінківської картонно-паперової фабрики.

Критична ситуація з річками Хомора і Случ триває вже декілька років. Понінківська картонно-паперова фабрика регулярно скидає зворотні води у річку Хомора, чим буквально труїть жителів Хмельницької і Житомирської областей, повідомляє Державна екологічна інспекція України.

Стан справ настільки катастрофічний, що у травні минулого року Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до Кабінету міністрів і Президента з приводу визнання басейну річок Хомора і Случ на Житомирщині і Хмельниччині зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Хомора є джерелом питного водопостачання для мешканців Полонського району, а водопостачання міста Новограда-Волинського Житомирської області здійснюється з річки Случ. Так само у річках регулярно гине риба і інші живі організми. У квітні минулого року ДЕІ Поліського округу були розраховані збитки внаслідок загибелі риби – більше 21 млн. грн, а у серпні – на 1.2 млн. грн.

“У липні ми звернулись до суду, з вимогою призупинити діяльність ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» в частині скиду зворотних вод у річку Хомора. Волинський окружний адміністративний суд задовільнив вимогу у повному обсязі. Однак було подано апеляцію і вже у грудні Восьмій Апеляційний адміністративний суд міста Львова скасував це рішення”, кажуть екологи.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter