Новини
Здоров’я

На Хмельниччині закриють відділення для хворих на туберкульоз кісток?

Від 1 квітня 2020 року відділення для хворих на кістково-суглобовий туберкульоз обласного протитуберкульозного диспансеру припиняє існування. Більшість тамтешніх пацієнтів змушені будуть лікуватися амбулаторно.

Так кажуть у диспансері і пояснюють таке рішення, передусім, реформою медзакладів вторинної ланки, які перестають бути бюджетними установами. Від квітня диспансер стане автономним та не отримуватиме субвенцію з держбюджету. Натомість, як і всі інші подібні заклади, на 60% фінансуватиметься Національною службою здоров’я. Решту коштів на функціонування має заробити сам. Наразі у закладі визначаються з кількістю ліжкомісць, яку після старту реформи зможуть утримувати.

«Ми визначаємо, які ліжка переформовуватимемо, а які закриватимемо. Наша проблема – це проблема всіх медичних закладів. Кожен заклад рахуватиме, скільки зможе у себе тримати ліжок на зароблені  кошти.  Все відбуватиметься за принципом заводу. Має, як заробити кошти, – працює. Ні – припиняє роботу», – пояснює заступник керівника обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Гончарук.

За словами медика, є чіткі покази для госпіталізації. Хворі, які недужають на туберкульоз кісток та суглобів, не заразні, тому повинні лікуватися в амбулаторних умовах. Покази ж для стаціонарного лікування: важкий стан та бактеріовиділення.

Не з чуток знає по лікування туберкульозу кісток Валентина Ференчук з Дунаєвецького району. Колишня медпрацівниця  від 2015 року живе з діагнозом «спондиліт» (туберкульоз хребта). У хворої багато років поспіль паралізовані нижні кінцівки та органи малого тазу, тому вона потребує постійного догляду родичів. Пані Валентина пригадує: лікування її недуги у стаціонарі тривало дев’ять місяців, під час яких вона мала отримати 270 доз препаратів. Під час лікування її стан періодично ускладнював ся. А відтак вона потребувала перебування у реанімації.

«Лікування туберкульозу кісток та суглобів у стаціонарі триває довго. Навіть для тих хворих, хто може пересуватися самостійно. Тим, хто працює, за 9 місяців дають лікарняний лист. Лікування передбачає вживання препаратів чотирьох груп. І обов’язково якийсь з них викликає ускладнення з боку або печінки, або підшлункової. Якщо раптом таке станеться з людиною вдома, як бути? У випадку ускладнень її не забере жоден інший заклад, окрім тубдиспансеру», – каже Валентина Ференчук.

Третій місяць поспіль перебуває у відділенні і 60-річний хмельничанин Володимир Земба. За словами чоловіка, днями персонал медзакладу попросив пацієнтів приготуватися до нововведення – амбулаторного лікування.

«Вдома лікуватися нереально. Особливо для тих, хто живе сам. А якщо потрібно буде зробити ком’ютерну томографію або магнітно-резонансну томографію? Оцінити результати аналізів. Хто це буде робити? Сумніваюся, що сімейні лікарі мають достатню кваліфікацію. Зараз мені вставати заборонено, і я не знаю, чи встану до 1 квітня, чи ні. І що далі? Дадуть мені дві торби пігулок. Я вважаю, що людей викидають. Мовляв, робіть, що хочете, можете вмирати – обурюється Володимир Земба.

Наразі у корпусі для хворих на кістково-суглобовий туберкульоз п’ять палат на 17 ліжок. Тут лікуються пацієнти з різних куточків Хмельниччини: від зовсім юних до літніх. За словами заступника керівника диспансеру Миколи Гончарука, приміщення, де нині розташоване відділення, і надалі використовуватиметься для лікування хворих на туберкульоз. Згідно з чинним законознавством, персонал попередять  про скорочення посад.

Нагадаємо, відділення кістково-суглобового туберкульозу у реконструйованому приміщенні обласного протитуберкульозного диспансеру діє від 2014 року. Ще раніше пацієнти з такими недугами лікувалися в обласному кістково-туберкульозному санаторії у селі Старий Остропіль Старокостянтинівського району. 27 січня 2020 року трудовий колектив комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» звернувся до 12 народних депутатів від Хмельниччини щодо недопущення руйнування фтизіатричної служби Хмельницької області. У зверненні медики зазначили: після 1 квітня ліжковий фонд області для лікування хворих на туберкульоз буде скорочено на 37%. З квітня і до кінця року фінансування  обласного протитуберкульозного диспансеру Національною службою здоров’я складатиме лише 15 мільйонів гривень, що на 46% менше від необхідної суми. Медики вважають: така політика призведе до погіршення  ситуації із захворюваністю на туберкульоз в області.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter