Новини
Події

Коаліція «Хмельниччина 1325» гучно звітує про свою роботу

Зустріч, що стосувалася реалізації в області комунікаційної кампанії з виконання Національного плану 1325 відбулася у Хмельницькому вчора, 5 лютого. Документ визнає важливу роль, яку жінки можуть і вже відіграють у миротворчих процесах, що стосуються не тільки військових конфліктів, а й вирішення дискримінаційних побутових питань. На зібранні учасники та учасниці обговорили звіт на виконання обласного плану дій, а також напрацьовували рекомендації на наступні 5 років.

Організаторка заходу, координаторка реалізації комунікаційного плану Коаліції «Хмельниччина 1325» Леся Стебло, підсумовуючи результати проведеної роботи, зазначила, що за останні роки українське суспільство змінило погляд на питання гендерної політики. Усе стало можливим завдяки злагодженій роботі учасниць проєкту. Зокрема, нещодавно відбулась конференція за участі жінок, що працюють у силових структурах. Поліцейські та військові розповідали про особливості служби з огляду на гендерні особливості.

Леся Стебло також анонсувала проведення театралізованого дійства «Монологи війни. Жінки», що відбудеться у театрі Старицького 20 лютого. Учасниці вистави – жінки, що на собі відчули тягар російсько-української війни. Не залишив байдужими присутніх і показ документальної кінострічки «Невидимий батальйон» про жінок-військових, які служать на Донбасі.

«Цього року завершується комунікаційна кампанія щодо виконання резолюції 1325, а ми вже плануємо нові проєкти у  Хмельницькій області. Зокрема, є ідеї підсилити жінок-лідерок у об’єднаних територіальних громадах, жінок-учасниць АТО, переселенок. Маємо досвід проведення лідерських курсів у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії, який хочемо поширити на теренах області», – розповіла про плани  голова ГО «Подільський центр «Гендерна рада» Тетяна Баєва.

Однією з пропозицій до нового плану дій стало впровадження інституту радників та уповноважених з гендерних питань у державних структурах Хмельниччини не лише формально, а й наголошено на їхній ефективній роботі.

Учасників засідання також ознайомили з результатами виконання обласних програм, які включають гендерні питання та реалізуються Департаментом соціального захисту населення ОДА. Нагадаємо, резолюція 1325 «Жінки, мир, безпека» – це міжнародна нормативна та політична база, яка стосується гендерних впливів на конфлікти, політичні кризи, переміщення, насилля над жінками та дівчатами.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter