Новини
Культура

У хмельницькому музеї показали магічний живопис української художниці

Виставку української живописиці, дочки легендарної Тетяни Яблонської, самобутньої художниці Гаяне Атаян презентували 6 лютого у Хмельницькому обласному художньому музеї.

До нашого міста мисткиня завітала, аби особисто відкрити арт-проєкт «Подорож до себе». Виставковий проект наразі розміщений в одному з музейних залів та у мистецькій вітальні.

Перша частина експозиції «Колір тиші» вміщує в себе пейзажі, що зображують багатогранну та неповторну природу України. Є тут і кілька місцин Кам’янеччини.

Повсякчас у своїй творчості пані Гаяне надихала і продовжує надихати саме природа, а етюдні замальовки завжди мають різний характер, адже творяться у час панування цілого калейдоскопу емоцій художниці:

«Етюди – це для мене спосіб спілкування зі світом та спосіб самопізнання. А ще своєрідний щоденник – вони фіксують думки й почуття. Зі своїми етюдами я маю певні, часом непрості стосунки. Іноді минає час, і робота, що вважалася невдалою, нібито розкривається, і несподівано для себе я бачу: щось в ній таки є. Або навпаки – умовна зірка-шедевр згасає. Якщо вхожу у робочий стан, – той, коли «фарби не засихають на палітрі», – я, поки завершую етюд, вже мрію про наступний, і він неодмінно має бути кращим. Цей шлях мені здається нескінченним», – наголошує мисткиня.

Як зауважує кураторка виставки, мистецтвознавиця Олена Михайловська, настрій робіт, представлених у «Кольорі тиші», примушує зупинитись в буремному сьогоденні та прислухатися й побачити таємниці живописної магії кольору:

«Варіативність способів нанесення мазків вражає: короткі пуантелістичні й довгі звивисті, пласкі й об’ємні, непомітні й сміливі, переконливі й сором’язливі, яскраві й ахроматичні, незвичні й знайомі, невгамовні й нерухомі. Рідний Київ («місто в парку») вплинув на ракурсність – майже в кожному творі ми дивимось на архітектурні об’єкти крізь гілчасте плетиво дерев й кущів. Тож якого кольору тиша? Як відобразити мить? Як звучить колір? Як зупинити себе і почути, як падає сніг? Дослухаючись до себе й природи, художниця і філософ Гаяне Атаян пише магічний живопис. Щоразу при спілкуванні з її творами складається враження, що вони створені особисто для тебе», – зазначає пані Олена.

Друга частина проекту присвячена історії творення та подальшій долі полотна – дипломної роботи пані Атаян «Біля джерела. Ольвія». Твір був створений ще 1983 року і нині є частиною музейної колекції ХОХМ. Яка доля спіткала роботу, яку художниця створювала маючи на руках новонароджене дитя, цікавило її багато років. Побачивши свій твір в якості експонату виставкового проекту музею «Жага до живопису. Жінки» на сторінках фейсбуку, пані Атаян неабияк зраділа, адже робота не загубилась і зайняла особливе місце у музейній експозиції.

В додаток до проєкту «Щаслива» – присвяченому роботі, пані Атаян привезла начерки та ескізи майбутнього полотна.

«Художниця вже за часів студентства ретельно вивчала та розробляла теми, які обирала до творчого опрацювання. Тому не дивно, що в процесі роботи було створено безліч начерків із пошуком композиційного рішення, пейзажних і портретних малюнків та етюдів із опрацюванням колористичної гами та розробкою образів майбутнього полотна. Академічні вимоги до дипломної роботи вплинули на фінальний вигляд полотна. Проте художниці, вже на ранніх етапах творчості, вдалося заявити про свою власну впізнавану манеру та світосприйняття. Автопортрет Гаяне Атаян, свідомо введений до композиції твору, переконливо підкреслює позицію авторки», – зауважує куратора Олена Михйловська.

Власне «Подорож до себе» несе настрій ностальгічного повернення до першоджерел авторки. На дипломній роботі вона – ще студентка, молода та мрійлива має нагоду «познайомитись» вже зі сформованою особистістю, зрілою жінкою з неповторним життєвим досвідом.

Відшукати медитативний спокій та насолодитись вишуканістю «кольорів тиші», настроїв «щастя» і романтикою душі художника можна у Хмельницькому обласному художньому музеї до 15 березня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter