Новини
Суспільство

Робота комунальників на старому кладовищі збурила громаду Хмельницького

На хмельницькому старому кладовищі, що на вулиці Кам’янецькій, ріжуть аварійні дерева та розчищають чагарники. Цей процес зафільмував та сфотографував хмельничанин Володимир Чернюк, який ініціював обговорення в соцмережах. За словами чоловіка, те, що відбувається на кладовищі – «вандалізм за бюджетні кошти».

Опубліковано Volodymyr Chernukh Неділя, 16 лютого 2020 р.

Старе міське кладовище, на якому поховано багато відомих мешканців Проскурова, мер, генерали, лікарі, відомі особи міста, навіть китайці з англійцем, по вул. Кам’янецькій пережило багато страшних періодів в історії міста, громадянську війну, окупацію, бомбардування, пожежі. Але воно точно не переживе так званий поточний ремонт зелених насаджень за 153 218,16 грн. від СКП «Хмельницька міська ритуальна служба». Розтрощені , перевернуті, розкидані надгробки (це я на відео ще не знав хто це зробив). Потім глянув в прозоро і зрозумів, що це тільки початок їхнього «поточного ремонту». А що буде далі? – йдеться у дописі.

Тема викликала гостру дискусію серед хмельничан. Традиційно, коментатори розділилися на два табори. Одні стоять на позиції: те, що відбувається на кладовищі – вандалізм, оскільки в результаті роботи комунальних служб і без того старі могили та надгробки (чимало з них, як пишуть хмельничани, датуються аж 1825 роком) зазнали значних, часто непоправних пошкоджень. Крім того, зазначають у коментарях, разом зі старими аварійними деревами ріжуть і живі, які могли би ще рости.

З іншого боку – в дискусії беруть участь містяни, які на власні очі бачили, як на кладовищі, навіть у безвітряний день, падають дерева. (І, ймовірно, частина пошкоджень, завданих могилам, виникла саме внаслідок цього). Також акцентують увагу на тому, що чимало могил на кладовищі виглядають занедбаними, оскільки ніхто про них не піклується та не прибирає там.

Обидві сторони обмінюються фото-підтвердженнями своїх слів. До слова, хмельничани, які обурюються діями комунального підприємства, погоджуються з тим, що кладовище потрібно розчищати від старих насаджень, проте, за їх словами, робити це слід більш цивілізовано та обережно і використовувати при цьому спеціальну техніку, яка дасть можливість зрізати аварійні дерева, не пошкоджуючи при цьому місця поховання.

Висловлюють хмельничани і припущення, що кладовище «зачищають», аби згодом там з’явилася ще одна новобудова-висотка «на кістках».

Долучився до дискусії і Сергій Бортник, директор Спеціалізованого комунального підприємства “Хмельницька міська ритуальна служба“, працівники якого і займаються розчисткою кладовища. За словами очільника СКП, ніякої новобудови на території старого кладовища не планується.

Проводиться обрізка та зрізання старих аварійних та сухих дерев!!! Дерева на старому кладовищі постійно падають. Так 2016 р. – 12 дерев, 2017 р.-16 дерев, 2018 р.13 дерев, 201 9р.-9 дерев!!! Одне з дерев впало на проїзджу частину вулиці Кам’янецької, інше на автомобіль, за ремонт якого сплачувало комунальне підприємство. Кладовище ніхто зносити не планує!!! Навпаки управлінням ЖКГ вже виготовлений проект на укладання пішохідних доріжок від вулиці Толстого до Військового кладовища та вулиці Чехова до вулиці Кам’янецької. Також в планах освітлення даного кладовища, – прокоментував Сергій Бортник.  

Також  керівник комунального підприємства запросив усіх бажаючих долучитися до висадки молодих дерев на території кладовища. За його словами, на цвинтарі навесні планується висадити 500 кленів, лип та дубів.

До слова, Хмельницький долучається до всеукраїнської акції з озеленення «1 мільйон дерев за 24 години», в рамках якої на території міста планують висадити 10 тисяч молодих дерев.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter