Новини
Екологія

Проти фабрики на Хмельниччині порушили шосте кримінальне провадження

За фактом скиду Понінківською картонно-паперовою фабрикою “Україна” нечистот у річку Хомора розпочато ще одне, шосте кримінальне провадження, повідомляє XM-inside з посиланням на прокуратуру Житомирської області. Як йдеться у повідомленні, Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення підприємством правил охорони вод, що призвело до забруднення поверхневих вод річок Хомора і Случ.

Нагадаємо, упродовж 2016-2019 років фабрика, розташована на території смт Понінка Полонського району Хмельницької області, у порушення правил охорони вод, систематично скидає неочищені рідкі відходи виробництва у річку Хомора, яка протікає у Хмельницькій та Житомирській областях і впадає у річку Случ на території Баранівського району.

За цей період Баранівським відділенням поліції було зареєстровано шість кримінальних проваджень за фактами забруднення поверхневих вод річок та масової загибелі риби, у п’яти з яких після проведення першочергових слідчих дій прокурором визначено територіальну підслідність за органами поліції Хмельницької області.

Ще в межах одного кримінального провадження (від 07.09.2019) за ч. 2 ст.242 КК України проведено комплекс першочергових слідчих і процесуальних дій та підготовлено матеріали для передачі правоохоронцям.

Діяльність підприємства лише протягом 2019 року завдала навколишньому природньому середовищу збитків на понад 23 млн гривень. 14 лютого 2020 року, близько 23.00, ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» вкотре скинуло неочищені води у річку Хомора, що було зафіксовано слідчо-оперативною групою Баранівського відділення поліції спільно з екологом, яким відібрано відповідні проби води для лабораторних досліджень.

Нагадаємо, наступного дня, би розібратися з ситуацією на місці, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет особисто поїхав з інспекцією до Понінки.  До вирішення проблеми з підприємством долучився і т.в.о. голови Держекоінспекції України Єгор Фірсов. В результаті посада керівника Державної екологічної інспекції Хмельницької області стала вакантною.

Після проведення необхідних слідчих та процесуальних дій буде вирішено питання щодо направлення кримінального провадження за підслідністю до органів поліції Хмельницької області.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter