Новини
Здоров’я

Нагетси, чізкейки та банани: чим годують у школах та садочках Хмельницького

У Хмельницькому оновили перелік страв в усіх дитячих садочках та школах, дослухавшись порад відомого кухаря Євгена Клопотенка.

До меню навчальних та дошкільних закладів включили нагетси, чізкейки, банани, сухофрукти, горіхи, трав’яні чаї, лимонади, а поменшало у раціоні страв смажених. Зовсім виключили ковбасу та консервовані соки.

За словами інженера-технолога дитячого харчування Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Олени Співак, три рази на тиждень дітям готують м’ясо та два рази – рибу, обов’язково подають каші та салати.

Задоволені такими змінами не лише діти, а й батьки.

“Батьки спочатку приходили спробувати страви, бабусі запитували рецепти, як ми робимо котлетки, нагетси, бо діти дуже хвалили”, – розповідає кухарка ЗОШ №4 Галина Дорош.

Фото з Фейсбук-сторінки Олександра Симчишина

Удосконалити систему харчування і зробити його здоровим, вирішили торік. Для цього зробили ремонти у деяких харчоблоках, провели навчання для кухарів та підняли вартість харчування.

“Харчування учня 1-4 класу складає 15 гривень на день, дитини в дитячому садочку – 28. Загалом міському бюджету це обходиться понад 70 мільйонів гривень”, – говорить міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Чи то через підвищення зарплат кухарям, чи через впровадження нового меню, але відходів у харчоблоках стало менше. За словами очільника міста, у деяких навчальних закладах кількість відходів доходила до 60%, тепер цей показник на рівні 3-5%.

Удосконалювати меню планують і надалі.

Детальніше у сюжеті ТРК “Місто”.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter