Новини
Суспільство

На Хмельниччині побільшає адвокатів безоплатної правової допомоги

У Хмельницькій області триває прийом заявок на участь у конкурсі адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такі правники залучатимуться на постійній основі за контрактом, або тимчасово на підставі договору до захисту інтересів громадян.

“Ці адвокати не працюють безкоштовно, а отримують від держави гонорари за свої послуги, – пояснює  начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Оксана Банкова. – Для адвокатів участь у такому проєкті дуже корисна з точки зору іміджу – допомагати тим людям, які не можуть дозволити собі юриста за власні кошти. Крім того, це ще й досвід – займатися різноманітними справами”.

Основна вимога для участі у конкурсі – наявність адвокатського свідоцтва, стажу і подання мотиваційного листа і копії підтверджуючих документів. Долучитися до надання безоплатної правової допомоги зможуть ті адвокати, які складуть онлайн-тестування та пройдуть індивідуальні співбесіди з конкурсною комісією.

Уклавши контракт з регіональним центром, адвокат апріорі погоджується на захист інтересів громадян у всіх кримінальних справах. Разом з тим правник, який укладе контракт з місцевим центром, представлятиме інтереси осіб у цивільних та адміністративних справах.  

“Клієнт сам адвоката не обирає. Його призначає регіональний чи місцевий центр, відповідно до графіку розподілу доручень і призначень між адвокатами. Всі адвокати його дотримуються. Якщо клієнт не знайде спільну мову з адвокатом або у них виявиться конфлікт інтересів, тоді може бути написана заява на заміну правозахисника, – розповідає  заступниця директора регіонального центру Олена Варфоломєєва . – Окрім того,  у контракті адвокат може вказати і свою спеціалізацію у цивільних справах:  приміром, оскарження рішень пенсійного фонду або земельні питання”.  

Наразі на Хмельниччині близько 200 адвокатів співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги. Кількість таких юристів збільшується щороку.

“За даними Координаційного центру з надання правової допомоги станом на 18 лютого заявку на участь у конкурсі подано понад 20 адвокатів. Фахівці, які у попередні роки пройшли конкурси, включаються  до реєстру адвокатів, що залучаються до надання безоплатної правової допомоги. Надалі участі у повторному конкурсі вони не потребують”, – коментує Олена Варфоломєєва.

Нагадаємо, регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні запрацювали з січня 2013 року. А з липня 2015 року почали діяти ще й місцеві центри, які надають допомогу в адміністративних та цивільних справах. Наразі на Хмельниччині діють 4 місцеві центри: у Хмельницькому, Шепетівці, Старокостянтинові та Кам’янці-Подільському.

Якщо право на безоплатного адвоката в кримінальних справах мають всі особи – затримані, обвинувачувані, підозрювані, засуджені тощо, то у цивільних та адміністративних – лише передбачені законом категорії. Це малозабезпечені особи (середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму), особи з інвалідністю, ветерани війни (в тому числі учасники АТО),  внутрішньо переміщені особи, громадяни, які  мають особливі заслуги перед Батьківщиною. А також люди, що постраждали від домашнього насильства, й засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter