Новини
Дозвілля

Масляна: традиції, страви, особливості

У 2020 році Масляна починається 24 лютого і триватиме до 1 березня. Фіксованої дати у цього свята немає. Його традиційно відзначають за тиждень до Великого посту і за 7 тижнів до Великодня, який цього року припадає на 19 квітня. Свято уособлює собою закінчення зими і пробудження природи.

На Масляну традиційно печуть млинці. Друга назва цього свята – Сирний тиждень. Частиною застілля є скоромні продукти – масло, яйця, сметана, сир, м’ясо. А далі починається строгий передвеликодній піст.

Традиції та особливості свята

За старих часів Масляна була частиною язичницької традиції поклоніння Сонцю, адже природа поверталася до весни. Традиційне частування – млинці – і символізувало Сонце. Потім свято переплелося з християнськими традиціями і церковним календарем.

Кожен день Масляної має свою назву і традиції: понеділок – для зустрічі, вівторок – для загравань, середа – ласунка, четвер – розгуляй, п’ятниця – тещині вечірки, в суботу – посиденьки зовиці, а в останній день тижня – Прощену неділю – прийнято просити у близьких вибачення.

На Масляну водили хороводи, влаштовували катання на конях, каталися з гірки, на ковзанах, ходили на ярмарки, відвідували атракціони.

Обов’язковий атрибут цього тижня – солом’яне опудало зими, яке спалювали, щоб весна швидше прийшла.

Млинці на Масляну

Головний смачний символ усього тижня – млинці. Їх готують окремо або з начинками і наповнювачами. Найпопулярніші – млинці зі сметаною, з медом, зі згущеним молоком, з шоколадом, з варенням, з рибою, з сиром, з ікрою, з м’ясом.

Традицій різних країн

В різних країнах у Великопісний період входять за допомогою традицій, які збереглися здавна.

Великобританія. У вівторок перед Попільною Середою британці влаштовують забіг на дистанцію близько 380 метрів. Її долають зі сковорідками в руках, на яких смажаться млинці. Іноді їх перевертають на бігу. Потому млинці з’їдають.

У Німеччині влаштовуютьяскравімарші вулицями міст. Одна з традицій у цій країні на свято – обрізати краватки зустрічним перехожим.

Норвегія. Тут смакування святковими ласощами починають у неділю перед Попільною Середою. Триває все протягом трьох днів. З ласощів норвежці віддають перевагу булочкам з корицею, з мигдальною пастою і вершками, сирним кільцям та пончикам.

У Польщі влаштовують хороводи ряжених та «пончиковий» четвер. До речі, раніше пончики у у Польщі начиняли м’ясом і солониною.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter