Новини
Культура

У Кам’янці розробили нову концепцію підсвітки Старого замку

Головна родзинка Кам’янця-Подільського – Старий замок – з початком туристичного сезону заграє новими кольорами. Точніше – одним кольором, білим, але у різних його відтінках.

Над зміною концепції освітлення історичної споруди працювали протягом декількох років. Ще 2016-го у Кам’янці перебувала польська делегація, яку очолили співробітники Національного інституту культурної спадщини. Саме вони зауважили, що комплекс Старого і Нового замків є цінною пам’яткою сам по собі і не потребує зайвого прикрашання, повідомляє прес-служба Кам’янець-Подільської міської ради. Польські колеги і розробили для кам’янчан рекомендації, з якими музейники наразі працюють.

Місяць тому підсвітку, яка вже відпрацювала свої ресурси і потребує модернізації, передали на баланс історичного музею-заповідника. Наразі над нею працюють фахівці з Вінниці. Сам проєкт заплановано здати до початку туристичного сезону, а представити його візуалізацію кам’янчанам і гостям міста – 30 квітня.

Головне завдання підсвітки – показати Старий Замок у всій красі. Підсвічуватиметься також каньйон і – вперше – південний бік замку. При цьому використовуватиметься інший, енергоефективний тип прожекторів. Результатом стане зменшення споживання електроенергії в чотири рази. Вартість проєкту – 300 тисяч гривень. Оплачує витрати музей.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter