Новини
Духовність

Через карантин на Хмельниччині не скасовуватимуть богослужіння

Введення обмежувальних заходів у зв’язку з карантином на території України взагалі та Хмельниччини зокрема не вплине на діяльність церков. Закривати храми не будуть, богослужіння не відмінять. Священники різних конфесій оприлюднили заяви з цього приводу.

Розумні та необхідні заходи для зупинення поширення епідемії безперечно мають вживатися, але не можна давати обґрунтованим застереженням переростати у паніку, жах та агресію, – зазначив у зверненні перед початком Великого посту Блаженнійший Митрополит Епіфаній, повідомляє пресслужба Київської  Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ).

Також у повідомленні йдеться про такі заходи, які рекомендується вживати у Помісних Церквах:

  • у храмах посилять заходи протиепідемічної безпеки, використовуватимуть засоби дезінфекції для підтримання чистоти ікон та інших святинь;
  • у разі наявності підвищеної небезпеки у конкретних місцевостях, достатнім виявом шанування святинь (Хреста, ікон, святих мощей) може бути поклоніння/поклон перед ними, без цілування;
  • це ж може застосовуватися до особистих вітань та вияву пошани між членами Церкви, зокрема між священнослужителями і мирянами під час подання благословення;
  • святині (святі мощі, шановані ікони) тимчасово не переноситимуть з місць їхнього постійного збереження;
  • для запивки після прийняття Причастя використовуватимуть одноразові стакани або споживатимуть лише антидор.

Позицію Римо-Католицької церкви озвучив єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський, повідомляє видання CREDO.

«Я вважаю, що люди, звісно, повинні бути обережними і дослухатися до вказівок і рекомендацій компетентних осіб, щоб самим не заразитися і нікого не заразити, але не треба впадати в паніку і думати, що це вже мало не кінець. Знаємо з історії, що коли траплялися епідемії, то люди навпаки посилено починали молитися і більше покладатися на Бога. Я планую видати відповідне розпорядження, щоб відбувалося виставлення Пресвятих дарів, навіть цілодобове, де це можливо. Звісно, треба дотримуватися усіх необхідних заходів і намагатися не наражати себе та інших на небезпеку, але теж використати цей час на те, щоб більше звертатися до Бога і просити заступництва Його святих», – сказав єпископ.

Висловили свою позицію і греко-католики. Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, зазначив, що Українська Греко-Католицька Церква буде виконувати розпорядження державної та місцевої влади і санітарних служб.

Людей похилого віку і батьків із малими дітьми, які перебувають у зоні найбільшого ризику, заохочуватимуть залишатися вдома. Священники ж мають відповідати на прохання вірних уділяти їм Таїнства Сповіді та Причастя вдома, особливо коли йдеться про хворих осіб, – зазначив Глава УГКЦ.

Під час участі в богослужіннях важливо дотримуватися правил особистої гігієни в храмах. У цей період може бути виправданим не торкатися і не цілувати ікон, зазначив Блаженніший Святослав. Крім цього, у церквах мають посилити заходи протиепідемічної безпеки, щоб храми були чистим і безпечним місцем для особистої та спільної молитви.

Також Блаженніший Святослав застеріг від стигматизації та негативного ставлення до уражених вірусом COVID-19 або тих, у кого є підозра на зараження цією недугою.

«Ніхто навмисне сам не хоче бути хворим. Людина може навіть не знати, що вона є хворою. Не потрібно ставитися з упередженням до свого ближнього. Бо Слово Боже і заповідь любові до ближнього діють навіть під час епідемії», – зазначив Глава УГКЦ.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter