Новини
Духовність

Як працюватимуть хмельницькі храми під час карантину

Християнські храми різних конфесій у Хмельницькому переформатовуються. Ми дізналися позицію представників декількох деномінацій про те, як працюватимуть храми під час карантину.

До прикладу, хмельницькі римо-католики нині проводять богослужіння з присутністю не більше 10 осіб.

«Ми налагодили відеотрансляцію на сторінці храму у Фейсбук. Єпископи дали звільнення від служби.  І за то гріха нема. Приходять у храм лише ті, хто попередньо замовив намір», – розповідає настоятель парафії Христа Царя Всесвіту отець Микола Лучинський.

Архієрей Православної церкви України, митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній від коментарів щодо роботи храмів ПЦУ на Хмельниччині поки що утримався.

А от представник УПЦ Київського Патріархату Варсонофій  зазначив: ніяких обмежень при відвідуванні церков нині для вірян цієї деномінації нема:

“У нас колись була чума, свинячий грип, але ми повинні стояти твердо, стверджувати богослужіння, молебні за здоров’я. Наскільки я знаю, на Хмельниччині нема наразі жодного хворого через коронавірус. Я своїм вірянам не заборонив приходити до храму божого. Ми повинні у час Великого посту йти до святого причастя зі своїм покаянням, молитвою і розумінням, що ми, як православні християни, не повинні боятися нічого”, – відзначив єпископ Хмельницької єпархії УПЦ КП Варсонофій.

Стала відома й позиція Української православної церкви Московського патріархату. За словами секретаря Хмельницької єпархії УПЦ МП Олександра Дацюка, у більшості парафій  служба відбуватиметься без людей.

«Тобто люди зможуть подати записки , але через карантин  у храмах бути не зможуть. Остаточно важко сказати, як воно буде, бо ще так не траплялося. Напевне, слід радити людям у Великий піст не впадати у відчай і молитися в «затворі».  І якщо виникне жага до Бога і Церкви, то піст не даремний. Собор на Володимирській відкритий з 7 до 19, але  весь день людей немає. Можна подати записки, поставити свічки, занести панахиду. А на службі бути, на жаль, усім не вийде», – каже Олександр Дацюк.

Греко-католицькі священники радять людям похилого віку не відвідувати храм нині. Те ж стосується і краян, які відчувають симптоми будь-якого захворювання.

«Блаженнійший Святослав та єпископи заохочують дослухатися до порад усіх державних установ.  Ми закликаємо людей не збиратися масово на богослужіння, людям похилого віку та дітям залишатися вдома. У храмі проводимо дезінфекцію. Просимо не торкатися та не цілувати ікони у храмі. На літургії не торкатися устами ложечки під час приймання святого причастя. Просимо тих людей, які відчувають симптоми будь-якої хвороби, не йти взагалі до церкви і не наражати інших на небезпеку», – зазначив співробітник храму Христа пресвятої Богородиці УГКЦ отець Роман. 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter